Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,



Odkąd sięgam pamięcią, każde święta na Sycylii , czy to mniejsze, czy to większe, były okraszone pizzą," impanatą "i suto zakrapiane lokalnym winem prosto z drewnianej beczki.


Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy, stając się prawdziwym kulinarnym "wow" dla tamtejszej ludności.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Jej najsurowszym sędzią i sekundantem był śp.teść. Sycylijczyk z krwi i kości, człowiek nasiąknięty swoją matką i jej kulinarnymi zwyczajami. Nieraz zdarzało się, że talerz z "pastą" lądował na elewacji domu sąsiada. Tak. Sycylijczycy tak mają, wszystko dzieje się na ulicy.
Ale jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych i sytych.
Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku i aromacie.
Kiedy wracam pamięcią do tamtych lat, nie udaje mi się przypomnieć gdzie mogłam jeść tak samo, bądź przynajmniej-podobnie.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Najlepszą pizzą była pizza con salsiccia locale.
Pizza z lokalną kiełbasą, całą masą cebuli, sera i pomidorów.
Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść.
Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej, już nie pierwszy zresztą raz- w jej formach do pieczenia ale już z naszymi składnikami.
Podana -uwaga – z toskańskim winem- na przecudnej drewnianej desce wykonanej przez rzemieślnika Grzegorza z GRACIARNIA

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Od razu odsyłam do jego magicznego świata, gdzie zwykła deska nabiera rumieńców, oddycha i staje się czymś więcej niż kawałkiem deski.
Najlepszą formą do pieczenia jest okrągła forma z miedzi, ale jeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra.
Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione a klasyczną pizzą podawaną w tradycyjnej pizzerii.
Najlepsza mąka to semolina, ja użyłam tej co miałam. Zakupów dokonałam w supermarkecie on line FRISCO.PL , z dostawą do domu i zastanowiłam się dobrze nad wyborem składników.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Składniki na 2 pizze - ciasto
  • 150 g mąki z pszenicy durum lub każdej innej, ja zamówiłam na Frisco.pl mąkę uniwersalną, Szymanowską
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • około 100 ml wody
  • oliwa z oliwek
pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Sos i dodatki
  • najlepsze byłyby pomidory San Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki
  • ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie
  • pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
  • kiełbasa z cielęciną HAŃDEREK
  • cebula, tej ile chcecie
  • czosnek – ok. 2 ząbki
  • suszone pomidory z zalewy
  • natka pietruszki-opcjonalnie do podania lub bazylia
pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewać wodę.
Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać.
Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto.
Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.
Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.
Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.
Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.
I odstawić na następne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować.
Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Aromatyczną kiełbaskę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.
"Podziubać"  ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory.
Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano.
Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.


pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się.
Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie !


pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie.
Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza zawsze mięciutka.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Moje pizze podałam z czerwonym winem, na wyjątkowej desce ,z wyrzeźbioną gałązką oliwną, która symbolizować mi będzie zawsze moją ukochaną Sycylię.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Spróbujcie przenieść się na malowniczą wyspę, bez wychodzenia z domu. Działajcie w kuchni tę magię.
Buon appetito!

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję...smak obłędny..wspomnienia wspomnienia wspomnienia :-)

      Usuń
  2. Ile ja słyszałam o takiej prawdziwej rustykalnej pizzy rodem z Włoch? Nigdy nie miałam dobrego przepisu i motywacji do jej zrobienia. A Ty mnie natchnęłaś. Tak jak piszesz już jestem w myślach na tej wspaniałej, kuszącej, przesyconej zapachami i smakami wyspie. Ach! :)
    Pozdrowionka dla Ciebie od starej blogowej znajomej. Ciekawe czy mnie jeszcze pamiętasz? Wróciłam już do blogowania i do odwiedzania moich ukochanych kulinarnych blogów. Bardzo tęskniłam za tymi inspirującymi pysznościami. Twoja pizza tylko mnie utwierdziła w przekonaniu, że są jeszcze ludzie z pasją, którą umieją przekazać.
    Buziaki,
    Megly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda...to miejsce jest nieposkromionym dzieckiem pasji, tęsknotą.
      dziękuję za każde słowo, kropkę i przecinek...Tulę cieplutko!

      Usuń
    2. Kurczę popatrz ile czadu minęło!

      Usuń
  3. No proszę, wygląda świetnie! I na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, ale każde podjecie do pizzy kończy się w moim przypadku totalnym niewypałem. Dlatego też bardzo chwalę sobie pizzę na telefon w Bydgoszczy! To jedna z najlepszych pizz jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza prezentuje się naprawdę rewelacyjnie, zgłodniałam już od samego patrzenia na nią! Moja ulubiona pizzeria z Karpacza specjalizuje się właśnie w kuchni włoskiej. Wszystkie dostępne tam pizze wypiekane są w oryginalnym, włoskim piecu, dzięki czemu ciasto zawsze jest idealnie chrupkie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką pizzę, rodem z Włoch chętnie bym zjadła. Wstyd się przyznać, ale u mnie w domu tylko kurczak i ananas są akceptowalne jako dodatki do pizzy 🙈 Wiem, że to zupełnie się kłóci z włoską tradycją, ale nic nie poradzę.
    Chętnie za to przygotuję ciasto z Twojego przepisu 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję niesamowity zapach i smak. Wygląd dla mnie ma ogromne znaczenie i składniki.
    Lubię pizzę, ale musi być naprawdę wspaniała.
    Marzy mi się pizza na Sycylii :-)
    Irena - Hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie się to czyta,jakbym wyruszyła z Tobą w podróż i tyle ciekawych informacji,że moja zwyczajna pizza zjedzona gdzieś tam przy okazji wydaje mi się teraz zwykła profanacja.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo sentymentalnie wspominam Sycylię. Zjechaliśmy ją od północy do południa. Wspaniała wyspa. Twoja pizza będzie zwieńczeniem tych wspomnień.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się dzisiejszy Twoj wpis, oj bardzo:) ubawiłam się tą pastą na ścianie sąsiada ;) ojjjj chciałabym to zobaczyć :) temperamętni to ludzi, ale smacznie gotują i ja uwielbiam ich kuchnię, ich wino tamten klimat... pizza wygląda obłednie u tez bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pizza wygląda przecudnie, chętnie skorzystam z przepisu. Ps. Deska bardzo fotogeniczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. We Włoszech co region to troszkę inna pizza. Takiej jak z Twojego przepisu jeszcze nie jadłam. Warto wypróbować. A wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!