Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów.
Jeśli
kochacie słoneczną Italię i jej smaki, jeśli tęsknicie za
słońcem, wspaniałym klimatem, wiatrem we włosach i toskańską
przestrzenią, to ten krem- zupka jest dla Was!
Zapraszam
na zupę pełną słońca i aromatu. Zapraszam do gajów oliwnych i
nad morskie przystanie.
Zapraszam
do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w
gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze.
Składniki
- 4 duże czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro
- woda
- 5 suszonych daktyli Symbio
- 1 duża czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki kurkumy
- skórka starta z ok. 1 małej cytryny
- 5 łyżek lub więcej ugotowanej kaszy jaglanej
- sól morska lub himalajska do smaku
- świeża bazylia
- garść orzechów pecan Symbio
- garść migdałów Symbio
- olej kokosowy virgin Symbio
Najpierw
rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół,
pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia.
Upiecz
do tzw. Lekko czarnej skórki, będzie już sama odchodziła od
papryki.
Następnie
wyjmij i włóż do szklanej miski i przykryj talerzem.
Zostaw
tak na 15 minut.
Kiedy
trochę ostygną, obierz je ze skórki i odstaw na bok.
Do
dużego rondla włóż dużą łyżkę oleju kokosowego- to
najbezpieczniejszy tłuszcz do smażenia.
Wrzuć
cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek.
Obsmaż
około 3 minut.
Dodaj
pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku,
skórkę z cytryny i dopraw solą.
Przykryj
i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego.
Następnie
wsyp kasze jaglaną.
Im
więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza.
Pod
koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii.
Wlej
zupę do blendera o dużej mocy, zmiksuj na krem.
Na
suchej i gorącej patelni, upraż posiekane orzechy pecan i migdały-
garść na każdy talerz.
Mają
niesamowite właściwości zdrowotne.
Zajadaj
zupę z całą rodziną, na zdrowie i na dobre samopoczucie.
Zupa
ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Warto
ją przyrządzać przynajmniej raz w tygodniu.
Dzieci
za nią szaleją!
Jeśli
czujecie wychłodzenie i ciągle wam zimno, dodajcie trochę startego
imbiru!
Po prostu cudowna :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, zjadłabym talerzyk, albo może nawet i dwa ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie aromatyczne zupy!
OdpowiedzUsuń