środa, 2 marca 2016

Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem


savoiardi,biszkopty,włoski krem,krem budyniowy,biszkopciki,

Jako, że miałam gości, postanowiłam przenieść ich wirtualnie na moją Sycylię, gdzie w każdą sobotę o świcie, chodziłam dziarsko na lokalny ryneczek. Można tam było kupić słynne savoiardi do mleka na śniadanie.


Można było oczywiście kupić biszkopty do tiramisu i wyjadać prosto z torebki..ale te sprzedawane na rynku to zupełnie inna bajka. Te do tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym.

savoiardi,biszkopty,włoski krem,krem budyniowy,biszkopciki,

Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej  dłoni )
  • 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g cukru, najlepiej drobnego, do wypieków
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 100 g skrobii kukurydzianej
  • 200 g drobnego cukru
  • aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra
  • szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy

Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów.

savoiardi,biszkopty,włoski krem,krem budyniowy,biszkopciki,

Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom

Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany przez siebie aromat i barwnik. Z barwnikiem nie przesadzaj- kolor żółty ma być raczej blady ,nie chodzi nam, aby uzyskać barwy Watykanu.
Krem zagotować, nie zapominając o ciągłym mieszaniu go. Ja mieszam zawsze przy pomocy miksera.
Mieszać do chwili , aż zgęstnieje.
Jeśli wydaje się Wam, że krem jest zbyt lekki, możecie wzbogacić go ubitym na puch masłem. W tym przypadku około 2 duże łyżki masła.
Ubić masło na puch, i wmiksować w zimny krem .
Przechowywać w lodówce.

Wykonanie biszkopcików
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na szywną pianę ze szczyptą soli. I powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta.
I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate".
Wielkość zależy od Ciebie.
Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki są raczej cieńsze od pierwszego sposobu.
Brzmi skomplikowanie, ale to na prawdę proste procedury.
Po upieczeniu starać się od razu odkleić biszkopty od papieru i odwrócić je na drugą stronę. Przykryć lnianym ręcznikiem.
Można spryskać likierem stronę na której się piekły. Wypełnić szprycą każdy biszkopt wykonanym wcześniej kremem, ale tylko jego połowę i złożyć na pół. Delikatnie docisnąć. Rozłożyć na półmisku i przykryć ściereczką. Można włożyć do lodówki.Fajnie zmiękną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podawać w towarzystwie np.amaretto, limoncello,cedro...
Buon appetito!


savoiardi,biszkopty,włoski krem,krem budyniowy,biszkopciki,

savoiardi,biszkopty,włoski krem,krem budyniowy,biszkopciki,

10 komentarzy:

  1. Nie znam ich. ALe kocham takie rzeczy. Jeszcze z kremem! Ach! Cała moc pyszności. Nawet nie wiedziałam o takich włoskich smakołykach, pomimo, że bardzo lubię kuchnię włoską, zarówno pod względem kulinarnym jak i stricte cukierniczym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ale wspaniałe :-) po prostu mniam :-) zapisuje sobie przepis i zrobię :-) pozdrawiam cieplutko :-) uwielbiam twoje włoskie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak czytam "biszkopt", "krem", to już wiem, że kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie biszkopciki. Choć u mnie inaczej się na nie mówi. Pyszne do herbaty.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem że jadalnym nie tylko na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to smakowicie,ale gdybym mimo wszystko chciała dodać jajka do kremu ,to ile i w którym momencie?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !