Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu


zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

Kochani,pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. Można powiedzieć, że robi nas w konia.
Dziś krótkie spodenki i plaża , a jutro parasol i ledwo 4 stopnie.
Taka aura doprowadza do rozstroju ,nie tylko nerwowego, ale ustrojowego.
Nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać.

Raz leje, raz świeci słońce, a do tego taki wiatr , że okien otworzyć nie można.
Na szczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę.
Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną.
Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru!

zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

Składniki
  • 2 łyżki suszu grzybowego
  • pół szklanki pęczaku
  • por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki
  • marchewka pokrojona w kosteczkę
  • ziemniaki pokrojone w kosteczkę
  • olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN
  • sól i pieprz do smaku
  • ser koryciński Zarzeccy pokrojony w kostkę, do woli
  • koperek
  • zielona pietruszka
  • bazylia
zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

Wszystkie składniki ,odpowiednio rozdrobnione ,poza serem korycińskim, gotujemy dosyć wolno.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Zupę podajemy z serem korycińskim i olejem z ostropestu, który jest bardzo cennym olejem.Ostropest to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a zwłaszcza wątroby. Co zaskakujące, ostropest plamisty (Silybum Marianum) jest chwastem, występującym pospolicie na praktycznie całym świecie, a jego właściwości są o wiele bardziej wszechstronne.

zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

Najważniejsze korzyści ze stosowania ostropestu

  1. Wspomaganie naturalnych funkcji wątroby i odtruwanie organizmu.


2.Pomoc w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy.

3.Pomoc w utrzymaniu zdrowego serca i obniżaniu poziomu cholesterolu
4.Pomaga chronić przed rakiem
5.Zapobieganie kamicy żółciowej
6.Działanie opóźniające procesy starzenia
7.Zapewnienie zdrowej skóry
8.Pomoc przy endometriozie i bólach głowy
9.Detoksykacja po zatruciu grzybami
10.Wspomaganie leczenia otyłości


Porządny artykuł na temat ostropestu plamistego znajdziecie pod tym linkiem,ciekawy materiał, warto się z nim zapoznać i zaprzyjaźnić z olejem z ostropestu!

zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

zupa grzybowa,ostropest plamisty,pęczak,ser koryciński,Woj-Len,zdrowe odżywianie,zupy

U W A G A !
Na hasło Z KUCHNI DO KUCHNI otrzymają Państwo rabat 5% na zakup PRAWDZIWEGO SERA KORYCIŃSKIEGO , pełna oferta W TYM MIEJSCU!
Warto! Rabat ważny do końca maja 2016!
Smacznego!



Komentarze

  1. No taką pyszną zupkę to ja bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna ta zupka grzybowa :) Nietypowa, ale z pewnością smaczna. Uwielbiam grzybową. Najlepsza zupa na świecie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!