czwartek, 2 czerwca 2016

Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery


Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy.
To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno.


Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery

Składniki na biszkopt czekoladowy
- 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus czekoladowy
  • 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg
  • 1 litr mleka od Cukieteria

Do dekoracji
cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery


Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.
Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj w ściereczkę blat biszkopta. Tak wykonany rulon ze ściereczki i biszkopta odstaw do wystudzenia.
Międzyczasie zrób mus czekoladowy. To dziecinnie proste.
Zawartość torebki 800g połączyć z 1l zimnego mleka. Zmiksować na wysokich obrotach. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemnika i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Najlepiej całą operację ROLADA zacząć od zrobienia musu. A następnie zabierać się za biszkopt.
Ja dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury .
Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie pyszna!

Schłodzoną masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna być wykonana dość szybko i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Nazajutrz odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami cytrynowymi. Operację warto wykonać na zimnym kamieniu.

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery

Wiórki cytrynowe dodają smaku i sprawiają , że rolada jest widoczna i wystrzałowa również w smaku.
SMACZNEGO !

cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery


cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery


cukieteria,rolada czekoladowa,ciasta,desery

3 komentarze:

  1. jesteś wredna, po prostu wredna @
    tak kusić nieprzyzwoicie??

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wprawdzie kawy nie pijam, ale na taką roladkę do herbatki to bym się skusiła :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !