piątek, 22 lipca 2016

Bruschetta al pomodoro

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,


Dziś zabiorę Was w podróż na Calabrię. Do ostatniego Regionu Półwyspu Apenińskiego. Regionu, który był początkiem wspaniałej podróży i przygody jakiej doświadczyłam przez kilka ładnych lat na terenie słonecznej Italii.

Calabria nauczyła mnie jak robić bruschettę, jak przeżyć po zjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów.
Mieszkając w domu u pewnego znanego chirurga z Cosenza zauważyłam ,że codziennie pan domu miał na stole taką prostą sałatkę, którą kładł na grzanki lub wyjadał wprost z miseczki.
Pokażę Wam bruschettę jaką serwowałam przez dwa lata pobytu na Calabarii używając do tego ogólnodostępnych produktów na terenie Polski.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Obowiązkowo każdego dnia miał na talerzu piękną kulę mozzarella di bufala. Mozzarella di bufala wytwarzana jest z mleka bawolego - jest bardziej delikatna i mocniej kremowa od tej wytwarzanej z mleka krowiego.
Dziś przygotuję Wam typową przekąskę – antipasto- które robiłam już praktycznie z zamkniętymi oczami przez 4 miesiące w restauracji nad samym brzegiem morza.
Idziesz do restauracji, ale zanim zamówisz na Calabrii główny posiłek- prosisz o bruschetta al pomodoro. Zazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy!

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła!

Składniki
  • żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca Dan Cake
  • olio extravergine d'oliva aromatizzato Trufle
  • mozzarella
  • zielone oliwki opcjonalnie
  • pomidory
  • bazylia
  • sól himalajska różowa lub morska
  • czosnek lub jak u mnie, koncentrat czosnku Proeco
bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,


Najpierw rozgrzej patelnię – grilla.
Kromki chleba zgrilluj na pyszne i chrupiące grzanki.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Międzyczasie soczyste i słodkie pomidory pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki, dodaj poszarpaną bazylię oraz czosnek.
Mozzarellę pokrój w kosteczkę i dołóż do pomidorów.
Wlej oliwę z oliwek, posól .

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Wymieszaj delikatnie. Jeśli masz mocne nerwy i cierpliwość, możesz odłożyć na 15 minut, aż wszystko się przegryzie.
Na grzanki nakładaj dość sporo nadzienia.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Pamiętaj Calabresi jadają obfitą i bogato nadzianą bruschettę z produktów najwyższej jakości.
Bruschetta nie ma być twarda, ale chrupiąca. MA być jednocześnie soczysta pomidorami i delikatna mozzarellą, a poszarpana bazylia ma tylko pobudzić Wasz apetyt...na więcej.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Przed samym serwowaniem, nie zapomnijcie skropić każdej grzanki sosikiem, który się wytworzył z pomidorów, bazylii i oliwy.
Bruschettę robi się szybko i szybko jest zjadana. Jest tak dobra, że nikt nie ma czasu się nad nią zastanawiać. A poza tym, pozostawiona sama sobie po prostu zmięknie i będzie już zwykłą kanapką bez tożsamości, a nie chrupiącą grzanką pysznie nadzianą z malowniczych okolic Cetraro czy Diamante.

bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,

Spróbujcie, to zaledwie kilka składników, dość szybko się robi, niemal na oczach gości. Zawsze się uda pod warunkiem ,że tych niewiele składników będzie wysokiej jakości. Jeśli zostanie Wam pomidorowego nadzienia gwarantuje, że wyjecie jak sałatkę, prosto z miseczki!
Buon appetito!



bruschetta al pomodoro,bruschetta,calabria,cucina calabrese,mozzarella,bazylia,caprese,pomidory,anipasto,olitalia,oliwa z oliwek,proeco,lidl,dan cake,















14 komentarzy:

  1. W Calabri nie byliśmy, nie zdążyliśmy dojechać ale bruschette to uwielbiam i za każdym razem będąc we Włoszech ja jemy
    W domu tez ja robię bo uwielbiamy tą przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię ;P Dla mnie to taki zdrowszy zamiennik pizzy

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo takie kanapki to mogłabym dziennie jeść na śniadanie. Mniam. Muszę w końcu sama zrobić takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała :) zrobię i będę cieszyć się jej smakiem :) wygląda bardzo smacznie :) takim włoskim smakom nie można się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Włoska kuchnia pełna aromatów, słońca i miłości jest moją ulubioną.
    Podstawą są dobre składniki, zwłaszcza pomidory, dojrzałe, cudownie pachnące.
    Bruschetta to moje smaki, mogę jeść i jeść.
    Wygląda kolorowo i smacznie. Dawno nie robiłam, więc dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Delektuję się tą wyjątkową prostotą zamkniętą w kilku składnikach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bruschettę po prostu uwielbiam i od momentu, kiedy zaczynają dojrzewać pomidory w mojej domowej szklarence, jem ją codziennie :) Nawet w tej chwili właśnie skończyłam, talerzyk jeszcze stoi obok mnie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Włoska kuchnia jest dziwna, bo ja n przykład nie lubię pizzy, we Włoszech lubię, nie przepadam za makaronem, we Włoszech pożeram, w ogóle wszystko tam jest w miarę proste, ale smakowicie pachnie i jest pyszne. Bruschetta jest wspaniałym przykładem "niczego", a pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  9. To takie proste danie, a ma w sobie tyle smaku, aromatu i radości. Po prostu coś wyjątkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię włoską kuchnię za prostotę i smaki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Ukochany uwielbia. Jest przynajmniej raz w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !