Zdaniem
Hildegardy słodkości jedzone z umiarem i spokojem krzepią duszę.Stare przysłowie mówiące, że "co za dużo, to
niezdrowo" , w szczególności dotyczy słodkich pokus- cukier
kradnie naszą energię i składniki mineralne, a w związku z tym
powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen
już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą
wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy.
Dziś
zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe.
Niebywale
szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne!
Przepis
pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!"
B.Pregenzer i B.Schmidle Wydawnictwa Esprit.
Składniki
- 200 g masła
- 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 200 g białej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Masło
miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę
orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do
pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy.
Połączyć
razem na gładką masę.
Ciasto
przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec
50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć
ciasto z piekarnika , odstawić na 5 minut, po czym przełożyć z
foremki na kratkę z piekarnika.
Na
zdrowie!
Przed
podaniem posypać ciasto cukrem pudrem jeśli chcecie lub zrobić
lukier.
Jak dotychczas ciasto lawendowe znam tylko ze słyszenia. Ciekawe jak smakuje. Nie jestem wielką miłośniczką zapachu lawendy, ale może ta nuta smakowa przypadła by mi do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń