poniedziałek, 31 października 2016

Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami


gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo

Gołąbki, to danie obiadowe, które kojarzy się z domem na pewno.
Mnie przychodzi na myśl moja babcia, której nie ma i moje dzieciństwo- beztroskie i pełne zabawy.


Dziś zrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem.
Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko.

gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


Składniki
  • kapusta włoska
  • 1 kg mielonego mięsa indyczego
  • ryż brązowy długi Symbio
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • sól i pieprz do smaku
gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


Jak zrobić?
Zagotuj wodę w dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście.
Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu jakieś 6 minut.
Zależy od kapusty.
Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę pieczarki, po poszatkowaniu, smażymy na złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą i oliwą z oliwek.
Zawijamy gołąbki.
Jak zawinąć gołąbki?
W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć.
Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek.

gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo

Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu.
Jakieś 180-190 stopni.
Smacznego!


gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


1 komentarz:

  1. A u mnie dziś na obiad też będą gołąbki :) Bardzo lubię. Muszę kiedyś zrobić z brązowym ryżem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !