wtorek, 18 października 2016

Indyk w porach



Pora na pora i na kawałeczek mięska.
Przepis dla zagonionych, przepis prosty ja drut.
Niebywale smaczne danie ,tak na zimno, jak na ciepło. Dodatek śliwki niech Was nie dziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje znakomitości 
a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa!



Składniki
  • mięso z ud indyczych
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • 2 cm kłącza imbiru
  • czosnek
  • pory- część biała
  • suszone śliwki
  • czerwony pieprz
  • świeży lubczyk
  • sól himalajska różowa
olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala, delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru.
Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki.
Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso.


Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach.
Podsmażamy i dusimy pod przykryciem.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe.
Podałam z surówką i proziakami.
Pycha, po prostu pycha.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

Brat wyjadł pół patelni, wprost z patelni!
Imbir i czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany!
Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi.
Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne i nie zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień.

Smacznego i na zdrowie! 
Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy sobie czystka!

http://www.skworcu.com.pl/1194,pl_czystek-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html


olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

1 komentarz:

  1. Jadłam indyka podawanego naprawdę na wiele sposobów, a i tak tej opcji nie znam. Musi być pyszna. A jak ciekawie wygląda na talerzu. Kto powiedział, że dania drobiowe muszą być nudne?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !