czwartek, 3 listopada 2016

Fusilli z pomidorami,szynką i Pecorino Romano DOP

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,


Przepis powstał pod wpływem tęsknoty , jak zwykle zresztą.
Kiedy tęsknię za czymś bardzo mocno idę do kuchni.
I jak zwykle, po włosku sobie gotuję.
A ,że lubię szybko i z niewielu składników, to wyjdzie dodatkowo i zdrowo i bez potrzeby nadmiaru.


Spodoba się Wam na pewno jeśli kochacie kuchnie włoską.
Jeśli jesteście sentymentalni i nie podchodzicie do tematu kuchnia, jak do jeża.
Gotowanie to świetna zabawa. Jeśli mamy składniki wysokiej jakości, to niech ich będzie tylko trzy na krzyż, a wszystko wyjdzie jak trzeba!

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

Składniki
  • fusilli u mnie Malma
  • czerwona cebula- dlatego, że szybciej się zeszkli i jest pyszna!
  • olej kokosowy, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka oleju z ostropestu
  • dużo świeżej bazylii
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól himalajska różowa i pieprz do smaku
  • szynka- chudziutka szyneczka "da cucina", gotowana. Włosi używają jej często w kuchni.
  • Pecorino Romano DOP
Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

Nastaw wodę , wsyp sól. Zagotuj i wsyp fusilli.
Gotuj makaron al dente.
Międzyczasie na rozgrzaną niewielką ilość oleju kokosowego wsyp cebule w piórach i ja pięknie zeszklij.
Dosyp jeśli chcesz czosnku w plasterkach.
Szynkę pokrój na kawałki i duś wszystko pod przykryciem.
Kiedy dom napełni się przyjemnym aromatem, dodaj pomidory prosto z puszki, posól, dosmacz pieprzem, oliwą z oliwek, poszarp sporo bazylii. Zamknij pokrywa patelnię i duś chwilkę pod przykryciem.
Do sosu wrzuć makaron.
Wymieszaj.

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

Zetrzyj bezpośrednio do makaronu sporo sera owczego Pecorino Romano DOP . Jest niezwykle aromatyczny i przeniesie Was niemal natychmiast do słonecznej Italii.
Wymieszaj.

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

Jeśli chcesz dodaj oleju z ostropestu. Ja kocham moją wątrobę i czynię to codziennie, po jednej łyżeczce dziennie.
Wyłóż na talerze. Jeszcze bazylia i znów ser .

Buon appetito!

Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,


Malma,pecorino romano DOP,ser owczy, włoski ser, pranzo,pasta con la salsa,sybki makaron,kuchnia włoska,

2 komentarze:

  1. Chodzi za mną makaron, oj chodzi :) Pyszne danie! Mam ochotę na takie smaki. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !