wtorek, 1 listopada 2016

Kruche ciasto z konfiturą jabłkową

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,


Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami.
A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu.
Przepis na nią znajdziecie w tym miejscu!
Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości. 

Zabieramy się za ciasto!

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,


Składniki

  • 380 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 całe jaja
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • półtora słoika jabłek prażonych
Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula.
Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia .
Jeśli korzystacie z konfitury, to przesmażcie ją w rondlu ,odparuje się w ten sposób trochę wilgoci. Łyżka w jabłkach ma stać!

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

Wychłodzić jabłka.
Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne.
Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut.
Tak , aby wierzch pięknie się nam zezłocił.

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

Ot i cała filozofia, kruche ciasto gotowe!


kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta za tę prostote i za to że są po prostu przepyszne :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd wiesz, że właśnie takie ciasto za mną chodzi? Jejku, no trafione w 100% w moje smaki. Nie potrafię się mu oprzeć. Niezwykle apetyczne. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !