środa, 1 lutego 2017

Schab pieczony w ziołach

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,


Schab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa!
I wiemy co jemy.

Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe!

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Składniki
  • schab bez kości ile nam potrzeba
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa oliwek
  • tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu
  • trochę słodkiej lub ostrej musztardy

Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem.
Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku.
Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny.

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka.

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Pyszne mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno do kanapki.
Warto zrobić, gdyż poleży chwilkę, na pewno nam nie zzielenieje jak np. Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy.
Na to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa, do której możemy wkroić kawałki mięsa.

Smacznego!

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu się przełamać i też upiec taki pyszny schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, taką „wędlinkę” zrobi każdy z nas, a mamy pewność jej wysokiej jakości. Wędliny sprzedawane w sklepach nie są może niesmaczne, ale prawie wszystkie smakują podobnie. Nie wspomnę już o nadmiarze konserwantów, wypełniaczy i 50% mięsa w mięsie w przypadku wędlin parzonych. Tu możemy eksperymentować z przyprawami i ziołami, dzięki czemu schab za każdym razem może mieć inny aromat i smak. A można podać go i na niedzielny obiad i do kanapek do pracy. No i nie potrzebujemy wędzarni : )

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !