Schab pieczony w ziołach

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,


Schab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa!
I wiemy co jemy.

Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe!

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Składniki
  • schab bez kości ile nam potrzeba
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa oliwek
  • tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu
  • trochę słodkiej lub ostrej musztardy

Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem.
Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku.
Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny.

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka.

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Pyszne mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno do kanapki.
Warto zrobić, gdyż poleży chwilkę, na pewno nam nie zzielenieje jak np. Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy.
Na to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa, do której możemy wkroić kawałki mięsa.

Smacznego!

schab pieczony,wędlina domowa,jak zrobić szynkę,jak zrobic domową wedline,

Komentarze

  1. Muszę w końcu się przełamać i też upiec taki pyszny schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, taką „wędlinkę” zrobi każdy z nas, a mamy pewność jej wysokiej jakości. Wędliny sprzedawane w sklepach nie są może niesmaczne, ale prawie wszystkie smakują podobnie. Nie wspomnę już o nadmiarze konserwantów, wypełniaczy i 50% mięsa w mięsie w przypadku wędlin parzonych. Tu możemy eksperymentować z przyprawami i ziołami, dzięki czemu schab za każdym razem może mieć inny aromat i smak. A można podać go i na niedzielny obiad i do kanapek do pracy. No i nie potrzebujemy wędzarni : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!