Schab pieczony w ziołach
Schab
pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione
zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub
obiadu...gotowa!
I
wiemy co jemy.
Potrzeba
tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe!
Składniki
- schab bez kości ile nam potrzeba
- sól i pieprz do smaku
- oliwa oliwek
- tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu
- trochę słodkiej lub ostrej musztardy
Schab
myjemy ,osuszamy ręcznikiem.
Musztardę
oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso.
Pieprzymy, solimy do smaku.
Zamykamy
z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki.
Na
drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z
pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny.
Możemy
dłużej, zależy od wielkości kawałka.
Pyszne
mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno do kanapki.
Warto
zrobić, gdyż poleży chwilkę, na pewno nam nie zzielenieje jak np.
Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam
lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy.
Na
to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa, do której możemy
wkroić kawałki mięsa.
Smacznego!
Muszę w końcu się przełamać i też upiec taki pyszny schabik :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, taką „wędlinkę” zrobi każdy z nas, a mamy pewność jej wysokiej jakości. Wędliny sprzedawane w sklepach nie są może niesmaczne, ale prawie wszystkie smakują podobnie. Nie wspomnę już o nadmiarze konserwantów, wypełniaczy i 50% mięsa w mięsie w przypadku wędlin parzonych. Tu możemy eksperymentować z przyprawami i ziołami, dzięki czemu schab za każdym razem może mieć inny aromat i smak. A można podać go i na niedzielny obiad i do kanapek do pracy. No i nie potrzebujemy wędzarni : )
OdpowiedzUsuń