wtorek, 2 maja 2017

Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku


lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

Hiszpańska kuchnia pachnie przyprawami.
Tymiankiem, czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia pikantna.
Hiszpanie, Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią spotykać się po knajpkach i nie żałują czasu spędzonego na jedzeniu.


Dziś w sklepach LIDL rozpoczyna się tydzień hiszpański i portugalski. znakomita okazja do poznania tamtejszej kuchni i zasmakowania w świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach, długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w regionalnych sosach czy pastach.
Dziś przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest makaron fusilli lunghi col buco.
Danie palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani wag,wszystko robimy na oko, na szczypty, chlusty,garście.

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

Składniki
  • dowolny długi makaron, u mnie fusilli lunghi col buco
  • przecier pomidorowy Sol&Mar ze smażonych pomidorów
  • oliwa extra virgin Sol&Mar
  • opcjonalnie zielone oliwki-możecie dodać je do sosu lub podawać osobno-są przepyszne!
  • Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku
  • 1 mała cukinia
  • ok.3 ząbków czosnku
  • sól do smaku, u mnie różowa himalajska
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo
lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę.
Dodaj cukinię pokrojoną w cienkie większe plastry.
Chwilę później wsyp warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i zamknij pokrywkę.
Duś.
Międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki.
Wymieszaj delikatnie.

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

Wrzuć makaron do sosu.
Jeśli chcesz, to dodaj oliwki przekrojone na pół, lub podaj je osobno.
Wymieszaj makaron z sosem i warzywami.

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,


Dosmacz świeżą bazylią i parmezanem.
W razie potrzeby skrop danie oliwą z oliwek.
Serwuj z parmezanem,winem,oliwkami!

Buen provecho!


lidl tydzień hiszpański,portugalia,hiszpania,kuchnia lidla,oliwa z oliwek,fusilli,

2 komentarze:

  1. Pyszne danie, bardzo lubię takie aromatyczne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !