czwartek, 29 czerwca 2017

Botwinka

botwinka,zupa botwinkowa,boćwina,skworcu sól himalajska różowa,skworcu pieprz ziołowy,


Zupa botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna!
Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato.
Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam.


Składniki
  • spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi)
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku i trochę natki pietruszki
  • 2 żeberka
  • mała czerwona cebula
  • śmietana 18%
  • niepełna łyżka octu
  • 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie
  • 1 mała marchewka
botwinka,zupa botwinkowa,boćwina,skworcu sól himalajska różowa,skworcu pieprz ziołowy,

Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę .
Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
Można podać z kulką śmietany oraz gotowanym jajem. Ja podaję z mlodymi ziemniaczkami.

Smacznego!


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !