piątek, 7 lipca 2017

Ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe,krem czekoladowy,biszkopt czekoladowy,idealny biszkopt który nie opada,


Czasami mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne.
Dziś u mnie takie właśnie jest!
Biszkopt czekoladowy i mocno czekoladowy krem!



Składniki na biszkopt czekoladowy

-6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2-3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki kakao
ciasto czekoladowe,krem czekoladowy,biszkopt czekoladowy,idealny biszkopt który nie opada,

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 25 lub standardową okrągłą tortownicę- pokryj ja papierem do pieczenia.
Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia razem z kakao.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania...






 Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki z kakao, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Przelej masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.
Przekrój na dwa blaty.Lub na trzy, jak wolisz.


Składniki na krem
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 ml kremówki (śmietana)
  • 3 łyżki wódki
  • 350 g masła
  • półtorej łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • śmietana 36% do ubijania


Czekolady posiekać. Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej z dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić.
Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować.

Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa
blaty.
Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany i wykorzystajcie masę na wierzch.
Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez noc. Wierzch ciasta posypałam drobno siekanymi herbatnikami.

Smacznego!

ciasto czekoladowe,krem czekoladowy,biszkopt czekoladowy,idealny biszkopt który nie opada,


4 komentarze:

  1. Jadłabym...Nie dajesz proszku do pieczenia do biszkoptu? Urośnie przy takiej ilości mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro nie uzyskałam odpowiedzi to oznacza, że wrzucasz niesprawdzone przepisy. Nieładnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,nie siedzę całymi dniami na blogu ;-) korzystam z uroków soboty i niedzieli :-)
      Przepisy są sprawdzone, jak widać po moich zdjęciach ;-)
      Kolejna sprawa- biszkopty nie mają proszku do pieczenia.
      Proszę oto oryginalny biszkopt z Genui :-) http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/07/biszkopt-genuenski.html, oraz biszkopt stracciatella http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/07/idealny-biszkopt-stracciatella.html. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Spokojna głowa, wyjdzie każdemu, tylko bardzo ważne są te dobre, świeże jaja w temperaturze pokojowej!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !