niedziela, 2 lipca 2017

Idealny biszkopt stracciatella

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna


Biszkopt to wypiek, który spędza sen z powiek wielu osobom za każdym razem. Podaję przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi. Biszkopt z kawałkami gorzkiej czekolady. Biszkopt stracciatella. Jest puszysty, delikatny, nie opada i nadaje się jako baza pod torty lub inne wypieki .
Wykonanie tego biszkopta jest bezstresowe.


1 szklanka = 250 ml
tortownica- średnica 27 cm

Składniki
  • 6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 25 lub standardową okrągłą tortownicę- pokryj ja papierem do pieczenia.

Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez czekolady- pomiń ten krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna


Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Na końcu wmieszaj delikatnie czekoladę.
Przelej masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna

Po czym przekrój na dwa lub trzy blaty.

Smacznego!

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna

idealny biszkopt,delikatny biszkopt,biszkopt który zawsze wychodzi,stracciatella,łatwy biszkopt,przepis na biszkopt,jak zrobic biszkopt pod tort,pan di spagna,come fare pan di spagna

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie nie ma proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !