sobota, 8 lipca 2017

Kasza jaglana ze strogonowem


strogonow,kasza jaglana,pieprz ziołowy skworcu,ostra papryka skworcu,gulasz wołowy,wolowina

Przeniesiemy się trochę do XIX wieku i przygotujemy coś z kuchni rosyjskiej.
Skąd wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa?
Rosjanie wnieśli w światowe tradycje kulinarne dużo potraw. Jedną z nich jest
boeuf Strogonow. Różne są pisownie tej nazwy - beef Strogonoff, boeuf Stroganoff, a niektórzy nazywają potrawę polędwica á la Stroganoff. Tak czy inaczej nazwa potrawy związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.

Dodatek kaszy jaglanej idealnie komponuje się w całości.
Warto się poświęcić i przygotować takie danie od czasu do czasu!

strogonow,kasza jaglana,pieprz ziołowy skworcu,ostra papryka skworcu,gulasz wołowy,wolowina

Składniki
- ok. 60 dag polędwicy wołowej,
  • 25 - 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 - 4 ogórki konserwowe,
  • mały słoiczek papryki konserwowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka wody,
  • liść laurowy,
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 kostka bulionu,
  • sól,
  • ok. 1 łyżeczki ostrej papryki

Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą .
Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów. 

strogonow,kasza jaglana,pieprz ziołowy skworcu,ostra papryka skworcu,gulasz wołowy,wolowina

Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza.
W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć sitka do przelania mąki ), całość dokładnie mieszamy i dodajemy do Stroganowa. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę.
Gotujemy kaszę jaglaną na sypko.
Dodajemy do strogonowa.
Podajemy np.z rzeżuchą.

Pyszne!

strogonow,kasza jaglana,pieprz ziołowy skworcu,ostra papryka skworcu,gulasz wołowy,wolowina

strogonow,kasza jaglana,pieprz ziołowy skworcu,ostra papryka skworcu,gulasz wołowy,wolowina

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !