czwartek, 3 sierpnia 2017

Papryka nadziewana kaszą gryczaną,oscypkiem, mięsem i cukinią

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,


Na obiad polecam paprykę, którą śmiało możecie zabrać ze sobą dokąd chcecie, można ją przechowywać w lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko!


Składniki
  • utarta na dużych oczkach cukinia
  • woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 500 g mięsa mielonego
  • oscypki – wędzone i naturalne
  • oliwa z oliwek
  • papryka igołomska, ile chcecie. Może to być również inna papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • passata di pomodoro rustica- do zapiekania
  • trochę suchego oregano i świeże listki bazylii
nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,


Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski.
Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone.
Zetrzyj oscypki na dużych oczkach.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

Nadziewaj pozbawione gniazd nasiennych papryki dociskając palcami farsz. Papryki "zamknij" odkrojoną końcówką z "antenką".
Przełóż do naczynia do zapiekania. W misce rozrób sos pomidorowy z oliwą z oliwek, oregano i bazylią. 

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,

Zalej nim paprykę.
Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut .
Podawaj na ciepło lub na zimno!
Smacznego!

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl,



2 komentarze:

  1. wszystko fajnie, tylko dlaczego tak daleko mieszkasz??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym mieszkala bliżej, to zrobiłabym jak się robi na Sycylii- z talerzem pyszności do sąsiadki :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !