Sernik dyniowy na biszkoptach


sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

Jesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również słodkości.
 Dziś ,korzystając z przepisu z książki "Domowe Wypieki" wymodziłam sernik dyniowy. Trochę zmodyfikowałam przepis, aby było szybciej i prościej. Sernik jest mokry, pyszny, jeden kawałek woła o drugi. Kompletnie nie czuć dyni, a kolor jest przepiękny.


Na spód wykorzystałam BISZKOPTY WROCŁAWSKIE MAMUT wspomnienie z dzieciństwa.
Poznajcie jego wysokość sernik dyniowy!

sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

Składniki na standardową okrągłą tortownicę
  • 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka
  • 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni)
  • 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek)
  • 170 g cukru pudru

Polewa
  • 250 g kwasniej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie dekoracja, u mnie kulki czekoladowe i wiórki cytrynowe
sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

Jak przygotować puree z dyni? Przygotuj 1 dynię, umyj, obierz i pokrój na kawałki/paski podobnej wielkości, oczyść z pestek, włókien. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagarzanym do 200 C około 30-40 minut. Sprawdzaj czy dynia jest miękka. Po upieczeniu wystudź ją i zmiksuj na puree w malakserze lub w blenderze. Jeśli są grudki przetrzyj przez sitko.Jeśli dynia jest zbyt wodnista ,przełóż ją na gazę lub ściereczkę i odciśnij sok. Dyni Hokkaido nie musimy wyciskać jest pięknie zbita i nie jest mokra.

sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

Robimy sernik.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty ciasno obok siebie. 
Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg z puree dyniowym na gładką masę. Dodaj jaja, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksuj do połączenia składników. Masę serową ostrożnie wlej na biszkopty. Wyrównaj i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 50-60 minut. Po tym czasie śmietanę i miód wymieszaj ze sobą i ostrożnie wyłóż na sernik. Piecz jeszcze 8-10 minut. Posyp czym chcesz. Nie wyjmuj, pozostaw w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Włóż do lodówki na całą noc.
Na drugi i trzeci dzień jest po prostu rewelacja.
Smacznego!



sernik dyniowy,mamut,biszkopt, sernik najprostszy,jak zrobic sernik,przepis na sernik ktory nie opada,niezawodny sernik,

Komentarze

  1. Dynia jest, oczekuję gości w najbliższą sobotę i zaskoczę nowym ciastem. To znaczy mam taką nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w kuchni sezon na dynie trwa w pełni. Przyrządziłam już zupę dyniową, sos do makaronu i ciasto dyniowe z kaszą jaglaną. Muszę koniecznie spróbować również tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!