wtorek, 7 listopada 2017

Rosół dworski z kapłona z czerwonym ryżem

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


Wyjątkowo smaczny przepis na młodego kogucicka wprost z książki "Z miłości do lokalności" Tomasza Jakubiaka. Ta smakowita niezwykle pozycja ukazała się nakładem Edipresse Książki!
Książka jest rewelacyjna, ma wspaniałe przepisy, nieskomplikowane, z tego wszystkiego co mamy dostępne w Polsce.


A ja ?Mojego kapłona wytrzasnęłam od cioci ,która takie skarby na wsi posiada.
Tomasz Jakubiak zakochany w Polsce i jej produktach.Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami.

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni+ „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
Ruszamy na dwór!

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

Składniki
  • włoszczyzna (pietruszka ,seler,por,marchew,cebula)
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
  • 3-4 listki ziela angielskiego
  • kapłon
  • kawałek kapusty włoskiej
  • kilka różyczek kalafiora opcjonalnie
  • podroby z kapłona
  • świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie
  • dodatkowo ryż czerwony lub domowy makaron

Składniki na makaron domowy
  • pół kg mąki
  • 10 jajek zielononóżki
  • 2-3 łyżki drobno startego ,twardego sera
  • garść posiekanego lubczyka
rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

Przepis na domowy makaron jajeczny podaję, gdyż jest w przepisie. Ja podałam rosół z czerwonym ryżem, który ugotowałam zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu.

Przygotowanie rosołu.
Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połóki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru.
Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do rosołu różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne dwie godziny na małym ogniu.
Do rosołu możesz przygotować międzyczasie domowy makaron.
Jaja podbij w misce.Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk.

Wyrób gładką kulę ciasta, tak aby bylo elastyczne.
Rozwałkuj jak najcieniej caly czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój w kluseczki .Makaron gotuj w osolonym wrzątku.
Smacznego!

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !