czwartek, 18 stycznia 2018

Piernik czeski z zeszytu mamy. Lekko modyfikowany.

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


Kolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem.
Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa.
Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni.
Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa.


Placek kroi się idealnie w kostkę i nadaje się na każdą imprezę! Super sprawa jak macie upiec coś do szkoły. Uwaga, najlepiej kroić go dopiero na drugi dzień!

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


                                                         Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka
  • 150 g masła (unikam margaryny)
  • łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta sody
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżko kakao

Masa grysikowa
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo powidło śliwkowe.

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i podzielić na 4 równe części. Jedną część połączyć z kakao. Wszystkie 4 części zapakować w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po upływie godziny ,każdą część rozwałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor.
W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki.
Każdy pieczemy osobno.
Odstawiamy sztywne blaty na bok. Gotowe blaty to już połowa sukcesu.

Teraz przygotowujemy masę grysikową. Gotujemy grysik na mleku i studzimy.Nie chcesz kożucha ? Przykryj garnek folią spożywczą.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkiem i dodajemy stopniowo zimny grysik, ucieramy. Możemy dodać aromat rumowy.

Każdy placek smarujemy powidłem i masą, ale w takiej kolejności. Placek-powidło-masa,spód drugiego placka ciemnego-powidło+cienka warstwa masy. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy, potem czwarty blat ,który smarujemy po wierzchu masą. U mnie piernik został posypany surowym kakao i kawałkami krojonego Toblerone. Ale to ostatnie to już tylko moja słabość.
Wkładamy do lodówki.
Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki. On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest idealny na wszelkie imprezy.
Smacznego!

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,





13 komentarzy:

  1. Jest cudowny Kasiu!
    Mam wielką ochotę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, przypominasz atmosferę świat :) a tego nigdy za wiele.
    Ten piernik zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciasto pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i tak zapewne smakuje, na ciastach z zeszytu mamy jeszcze nigdy się nie zawiodłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki przekładaniec to raj dla podniebienia 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie mówiło się na niego miodownik, pamietam pyszny byl :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny! Muszę sobie zapisać ten przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis niesamowity, a samo ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za piernikami, ale ten prezentuje się niesamowicie zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaka zrobiłaś! Zapisuję przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały Kasiu :) ile ma warstw! Jestem zachwycona i jadłabym tu i teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  12. W te Święta celowo nie piekłam piernika bo było mnóstwo innych wypieków, ale chyba skuszę się teraz. Fajnie to wygląda i nabrałam mega apetytu na to słodkie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podkradam przepis! Uwielbiam takie świąteczne ciacha z kremem! W tym roku zrobiłam miodownik i był hitem! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !