Warzywa duszone z białą kiełbasą , z jajkiem i awokado


Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,


Danie powstało z potrzeby chwili. U mnie jak zwykle zresztą. Nigdy nie mam planów i ułożonego grafika względem posiłku. Działam instynktownie. Sprzątam lodówkę, improwizuję i łączę smaki i zapachy w jedną wspaniałą i całkiem nieźle smaczną całość.


Dziś mały siedmioletni szkrab podsunął mi pomysł-warzywka z patelni i jajo. Jak to pogodzić, by nie było ... jak zwykle , czyli jajo wbite na warzywa?
To danie zjadła nawet moja mama z WZJG. Można? Można!

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Najlepsze posiłki wychodzą mi wtedy ,kiedy słucham w kuchni ulubionej muzyki, fakt, że przygotowanie trwa nieco dłużej , bo...tańczę!
Podsunę Wam pyszny pomysł na obiadek- kolorowy, ładujący mocno baterie. Pyszny!

Składniki
  • biała kiełbasa z szynki Maestro Henryk Kania
  • opakowanie azjatyckich warzyw na patelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok)
  • jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych w niewoli, nie są najlepszym wyborem
  • awokado
  • olej kokosowy do smażenia
  • opcjonalnie oliwa z oliwek w spray'u do spryskania potrawy przed podaniem
  • czarnuszka
  • kilka dość słodkich pomidorków koktajlowych
  • siekana natka pietruszki
  • parmezan do podania
  • sól i pieprz ziołowy
Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,


Jaja ugotuj na twardo. Pokrój wzdłuż na 4 cząstki.Rozgrzej dużą, ciężką patelnię o grubym dnie. Dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Każdą kiełbasę przekrój na pół. Podsmaż pod przykryciem. 

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,


Po czym wsyp całe opakowanie "warzyw na patelnię". Dosmacz solą i pieprzem oraz olejem ryżowym.

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Zamknij i duś do chwili ,kiedy marchewka będzie miękka. 
Od czasu do czasu mieszaj potrawę.

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Międzyczasie obierz awokado, pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj siekaną natkę pietruszki, sporo czarnuszki, bo jest to czarne złoto dla naszego organizmu.Krótko mówiąc – dokładnie tak jak mawiali starożytni –leczy wszystko z wyjątkiem śmierci .

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Przed podaniem spryskać oliwą z oliwek, dodać tarty parmezan i ...to wszystko.
Nieskomplikowane, ale bardzo pyszne. Kolorowe i pełne mocy!
Spróbujcie!Talerze będą puste, jak u mnie!

Smacznego !

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,

Maestro Henryk Kania,z kuchni do kuchni,Katarzyna Franiszyn Luciano,Olitalia,biała kiełbasa,warzywa napatelnię,Biedronka,Dobre bo polskie,awokado właściwości, czarnuszka,


Komentarze

  1. Lubie takie dania. Pewnie w najbliższych dniach będzie u mnie taki obiad. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, przepysznie i kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Białą kiełbasę zastąpiłabym np kurczakiem ale takie duszone warzywka to poprostu super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskoczyłaś mnie tym zakończeniem z pustym talerzem 😍 danie wygląda smakowicie. U mnie nie przejdzie, bo tylko ja jadam kiełbasy 😅

    OdpowiedzUsuń
  5. W tak mroźne i białe dni takie kolorowe danie jest strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pięknie i kolorowo, że aż ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja chętnie to awokado poproszę <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka propozycja zawsze się sprawdzi.To coś dla mojego męża I teścia. Mój partner uwielbia avocado, jest też fanem białej kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzekłabym nawet że to takaWielkanocna propozycja, na danie z białej kiełbasy. Super! Piękne i pyszne z pewnością ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!