wtorek, 6 marca 2018

Zupa-krem z kapusty i pomidorów


zupa z kapusty i pomidorów, zupa lecznicza, zupa odtruwające, zupa detoksykująca, zupa na detoks, zupa odchudzająca, witamina C,przeciwutleniacze,wydawnictwo buchmann,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Podaję dziś pyszną zupę o wysokiej zawartości witaminy C, wspierającą regenerację skóry, budującą odporność. Zupa ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i jest genialnym przeciwutleniaczem.


Przepis pochodzi z książki "Tylko zupy" Wydawnictwa Buchmann
W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy!




zupa z kapusty i pomidorów, zupa lecznicza, zupa odtruwające, zupa detoksykująca, zupa na detoks, zupa odchudzająca, witamina C,przeciwutleniacze,wydawnictwo buchmann,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

zupa z kapusty i pomidorów, zupa lecznicza, zupa odtruwające, zupa detoksykująca, zupa na detoks, zupa odchudzająca, witamina C,przeciwutleniacze,wydawnictwo buchmann,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

Składniki na 2 porcje
  • połowa drobno siekanej kapusty
  • 2 marchewki pokrojone w małą kostkę
  • 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki
  • 1 rozdrobniona czerwona cebula
  • puszka pomidorów (kawałki)
  • ok.600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie awokado i czarnuszka do podania
zupa z kapusty i pomidorów, zupa lecznicza, zupa odtruwające, zupa detoksykująca, zupa na detoks, zupa odchudzająca, witamina C,przeciwutleniacze,wydawnictwo buchmann,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Rozgrzej oliwe z oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki i seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem.
Zupę podałam z awokado i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze.
Smacznego!


zupa z kapusty i pomidorów, zupa lecznicza, zupa odtruwające, zupa detoksykująca, zupa na detoks, zupa odchudzająca, witamina C,przeciwutleniacze,wydawnictwo buchmann,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano













15 komentarzy:

  1. Kasiu - zupa fantastyczna, właśnie dzięki tym dodatkom "opcjonalnym". Awokado (nie mango, jak się domyślam wkradł się cholchlik)i czarnuszka dodają tej zupie charakteru i... uroku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to awokado! Czujne oko , dziękuję! Jedząc mango pisałam mango :-P

      Usuń
  2. Mam chęć ją spróbować Kasiu.
    Ta zupa musi pysznie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jak z obrazka - musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. ta zupa rozgrzewa już od samego patrzenia ;)
    i dałabym sobie odciąć rękę, ze to awokado, a nie mango :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahah jadłam mango kiedy pisałam o tej zupie i mi zostało , dzięki za czujność!

      Usuń
    2. też mi się zdarzają takie zabawne pomyłki :***

      Usuń
  5. Jestem zachwycona tymi ksiazkami i chyba muszę sobie takie sprawić :-)
    A zupka z pewnoscia wysmienita :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, proste,zdrowe te książki! Polecam!

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na zupę, chyba go wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !