Pesto z liści rzodkiewki


pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,


W mojej kuchni staram się nie marnować niczego, co nadaje się do jedzenia. Każdy dzień jest okazją do niespodzianek i eksperymentów. Po pierwsze bycie eco jest całkiem fajne. Po drugie, to niesamowita frajda móc wiedzieć, że można wykorzystać część warzywa, którą się wcześniej wyrzucało do kosza!


Liście rzodkiewki jadłam w stanie surowym w sałatkach , jadłam duszone, karmelizowane...ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić z nich pesto.
Zaufałam przepisom na internecie i zrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne zastosowanie posiadają liście rzodkiewki!

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

Pesto jest genialne w smaku! Można je używać do makaronu, można do smarowania pieczywa, wafli ryżowych, jest też idealne do naleśników czy tortilli. Wyrazisty smak podkreśli delikatne potrawy.
Jest banalne w przygotowaniu, można je przechowywać dość długo w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jest pięknie zielone. Ale oprócz wrażeń wizualnych posiada moc dobra w sobie!
Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin! Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny ,a także wapnia i żelaza niż szpinak.
Do dzieła!

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,


Składniki
  • liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane)
  • 4 ząbki czosnku, można dodać więcej
  • 8 łyżek  ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne)
  • 6-7 łyżek startego parmezanu
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz


Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka potrzeba dolać oliwy z oliwek. Moje pesto jest bardzo gęste celowo, aby można było je użyć do smarowania pieczywa zamiast masła czy innych smarowideł.

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,

Dziś zrobiłam farfalle z tym pesto. I jako ,że dość gęste, nie dałoby się rozprowadzić w makaronie.
We Włoszech nauczyłam się podpatrywać. Kiedy chcesz użyć domowego pesto, które jest bardzo gęste, wystarczy włożyć je do pojemnika , dolać kila łyżek wody , tej wody, w którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos.
To się zawsze sprawdza. Wloszki używają tego triku od zawsze.
Każde gęste pesto ,czy nawet gęsty sos z mięsem rozrabiają wodą z gotującego się makaronu!
Pesto gotowe.
Teraz tylko ugotuj makaron i ...na zdrowie!
Makaron posypany niewielką ilością czarnuszki...nabiera charakteru!
pesto z liści rzodkiewki, woj len sklep,ziarna słonecznika,jak zrobic pesto,właściwości liści rzodkiewki,zdrowe jedzenie,makaron z pesto,











Komentarze

  1. Pierwszy raz słyszę o takim pesto! Muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto z takich nieoczywistych "zielenin" ;) Z liści rzodkiewki jest naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie pesto z makaronem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyslałam o zrobieniu z liści rzodkiewki pesto, ale na pewno skorzystam z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pesto musi być pyszne ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pesto musi być pyszne ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oszalałam! Pomysł jest genialny! Zero waste! To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadlam ostatnio na warsztatach u Sylwii Majcher ale nie powalilo mnie szczegolnie, tanto mialo zbyt pikantny smak, pomimo ze lubie na codzien dodac wszedzie chilii :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzieś o tym czytałem, ale nie mogłem znaleźć przepisu. Wielkie dzięki z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Joanna Thermomania6 maja 2018 08:35

    Cudo! Zrobię. Korci mnie też pesto z liści marchewki. Robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy w życiu. Spróbuję jak dorwę natkę ekologiczną :-)

      Usuń
  11. Kiedyś nie mogłam uwierzyć, że to może być smaczne, ale jak już zrobiłam to się zakochałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Potwierdzam, lepsze niż bazyliowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pesto z rzodkiewki jest mega! Zawsze gdy kupuje rzodkiewkę to przy okazji robię pesto :-) ja używam go nawet zamiast masła do pieczywa :-) bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurcze, ja to nic nie wiem o warzywach! 😁 Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!