sobota, 19 maja 2018

Rolada szpinakowa z łososiem



roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Ta pyszna i niebywała przystawka "w sam raz na raz", jest idealna na każde przyjęcie. Idealna na wynos. Idealna do kosza piknikowego. Pasuje na każdą okazję.
Bardzo lubię łososia, ale to wydanie przemawia do mnie w sposób szczególny.
Z pozoru tylko trudna . 
Zobaczycie, to nic skomplikowanego- kilka składników i ...gotowe!


Składniki
  • 250 g świeżego lub 350 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 duże wiejskie jaja
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju z czarnuszki
  • 200 g wędzonego łososia, najlepiej ze znakiem MSC
  • 250 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub więcej
  • sól i pieprz do smaku
roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,


Jeśli używasz świeżego szpinaku, rozgrzej suchą patelnię, wrzuć liście i podgrzewaj je ,aż się porządnie obkurczą. To samo zrób jeśli używasz szpinaku mrożonego, podgrzewaj go do chwili, aż namiar wody odparuje. Jeśli wody jest dużo, odlej ja po prostu.

Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3 żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego ,wystarczy miska, nie musisz wrzucać do malaksera.

Osobno ubij na sztywno pianę z 3 białek i wymieszaj delikatnie z masą szpinakową.
Blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia, najlepiej woskowanym, lub przed pieczeniem lekko posmaruj je olejem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez termoobiegu).
Wyłóż masę na papier i wyrównaj.
Ciasto szpinakowe pieczemy około 20 minut , powinno się lekko zarumienić.
Nie wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może zacząć się
 kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać łamać.
Wierzch smarujemy serkiem i posypujemy koperkiem. Układamy plastry wędzonego łososia. Zwijamy roladę zaczynając od najdłuższego boku.
Całą roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ostrożnie odwijamy roladę i kroimy na plastry o szerokości 1-2 cm.

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Z jednej rolady wykroimy około 22 plastrów.
Jeśli chcecie zmienić smak tradycyjnej rolady, do serka możecie dodać tartego chrzanu!

roladki szpinakowo serowe, olej z czarnuszki,rolada z łososiem, sklep woj len,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,






15 komentarzy:

  1. Wszystko ze szpinakiem jest pyszne 😉ciekawe jak.smakują te roladki😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są super robię je już od bardzo dawna,zanim pojawiły się tak masowo w mediach

      Usuń
    2. są super,robię je już od dawna zanim pojawiły się tak masowo w mediach

      Usuń
  2. jak pysznie to wygląda!
    ślinotok murowany :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i niezawodna :-) jest u Nas hitem każdej rodzinnej imprezy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką roladę! Na przyjęcie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm fajne na imprezę, domóweczkę i jeszcze ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej roladzie nigdy nie odmówię, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny i smakowity widok!
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię regularnie, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczna przekąska i do tego ten piękny zielony kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie się prezentuje, idealne na przyjęcie lub grilla.

    OdpowiedzUsuń
  11. może w końcu zrobię taką sama ;) ale rolady słodkie nie wychodzą mi wgl to i tej się obawiam ;( Zawsze jak ją gdzieś widzę ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie robiłam jeszcze nigdy takiej rolady, w obawie przed tym, że się rozwali. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta rolada to dla mnie klasyka wszelkich rodzinnych spotkań :) bardzo często ją robię i uwielbiam! Jakie cudne, apetyczne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !