poniedziałek, 11 czerwca 2018

Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen


ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


Banalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest na zdrowych naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych ulepszaczy, ale przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia św.Hildegardy, kładąc nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury.


Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Do dzieła!

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


Składniki
  • truskawki (dowolna ilość)
  • 4 jaja
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g tartych migdałów
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • pół kostki masła lub pół szklanki oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru brązowego
ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

Umyj truskawki, nie krój. Rozpuść tłuszcz, odstaw.
Jaja w temperaturze pokojowej utrzyj na puch. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około 35-40 minut w 160-165 stopniach (u mnie bez termoobiegu).
Ostudź. Przewróć na drugą stronę za pomocą dużego,płaskiego talerza lub deski.
Próbowałam posypać cukrem pudrem. Nie polecam. Bo i tak zniknie, a nadmiar cukru-niewskazany!
Smacznego!

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


1 komentarz:

  1. Moja babcia zawsze takie robiła. Mogłem całą blachę tego zjeść na raz :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !