Polenta na słodko z mascarpone i owocami


polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,


Polenta to włoski specjał ,który niejednokrotnie zastępuje pieczywo, ziemniaki,stanowi przekąskę, dodatek do mięs. Serwowany również solo. Powstaje z kaszki kukurydzianej. 


Kaszka kukurydziana natomiast powstaje z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Sama w sobie jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz tych z grupy B. Stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Znajdziemy też w niej skrobię i błonnik. Może zawierać gluten. Ma w sobie także selen, pierwiastek powszechnie stosowany w profilaktyce nowotworowej. Kaszka kukurydziana jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, dlatego jest zalecana w formie kleików dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, w tym wątroby, dróg żółciowych, a także nerek. Polecana jest także dla rekonwalescentów.
Dzisiaj u mnie pyszne deserki. Polenta inaczej. Polenta w wersji na słodko.

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

Podczas gdy ja będę zajmowała się polentą dla dzieci, a mam ich akurat dzisiaj sporą gromadkę ..to moja najstarsza córka postara się wymyśleć coś do zabawy tak, by dzieciaki nie przeszkodziły mi w czynności gotowania polenty.
Znalazłam świetny sposób. Wiem już jak sobie poradzę.
Pomoże mi w tym książka dla dzieci dwuletnich i starszych "365 dni kreatywnej zabawy" Wydawnictwa Buchmann

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

Zabawy na cały rok, na każdy dzień roku właściwie, zostały zebrane w jednej bardzo przystępnej publikacji. Nie są one zbyt skomplikowane. Do niektórych zabaw trzeba się wcześniej przygotować, jednak nie są to specjalnie trudne przygotowania. Czasem trzeba coś kupić albo skorzystać z zapasów zgromadzonych w kuchni, a jeśli akurat nie ma takiej możliwości, można przeskoczyć stronę i bawić się dalej! (Autorki na samym wstępie zaznaczyły, jakie produkty i jakie narzędzia będą potrzebne podczas zabaw).
Dobrą stroną książki jest to, iż jest ona utrzymana w bardzo prostej formie, dzięki temu można skupić się na samych proponowanych zajęciach. Zrozumienie i przyswojenie treści wymaga natomiast pomocy rodzica, zwłaszcza kiedy bawimy się z małym dzieckiem. Z książki mogą jednak korzystać również dzieci starsze. Te, które potrafią już czytać, same będą w stanie zabawić się choćby z bratem, siostrą czy kolegą lub koleżanką.
Dałam dzieciom książkę, zachęciłam szczególnie do zabaw grupowych i poszłam czynić polentę!

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,


polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

Składniki

  • kaszka kukurydziana Kupiec
  • opakowanie serka mascarpone
  • trochę likieru amaretto
  • cukier puder do smaku i do dekoracji
  • mus malinowy (przygotowanie poniżej)
  • borówka
  • borówka amerykańska
  • świeża mięta
  • opcjonalnie rozmaryn

Jak przygotować polentę?
Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody. Aby ze zbitej kaszki nie utworzyły się kluseczki trzeba mieszać wodę łyżką. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka.Na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa.
Przekładamy ją do kwadratowego naczynia bądź na tackę i wyrównujemy. Powinna mieć około pół centymetra wysokości. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli chcesz do Twojej polenty możesz dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu.

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

Jak przygotować mus malinowy?

Podczas gdy nasza polenta będzie się chłodzić i zastygać, wsypujemy maliny do rondla z grubym dnem, dodajemy kilka listków mięty, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż maliny zupełnie się rozpadną ,a całość będzie się ładnie szkliła.
Musimy teraz przetrzeć maliny przez sito, aby pozbyć je pestek.

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

Schłodzić w lodówce.
Kiedy polenta zastygnie, wykrawamy literatką krążki . Międzyczasie przygotowujemy patelnię grillową i kładziemy na niej krążki . Grillujemy. Grillowanie spowoduje , że krążki nie będą się "lepić" tylko będą suche.
Przygotowane krążki chłodzimy.
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, wlewamy trochę amaretto. Przekładamy do szprycy i nakładamy na krążki.
Teraz kolejno owoce, mus, miętę i cukier puder.
Gotowe!
Polenta na słodko!


polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,

polenta,jak zrobic polente,dania z polenta,kaszka kukurydziana kupiec,deser z kaszy kukurydzianej,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn luciano,wydawnictwo buchmann,365 dni kreatywnej zabawy,




Komentarze

  1. Próbowałam robić polentę ale jakoś nigdy mnie nie zachwyciła. Może spróbuje jeszcze raz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Za polenta nie przepadam, ale przekonałaś mnie mascarpone. Czuję, że to wszystko do siebie idealnie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem świeżych, letnich owoców na pewno smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz widze, ze zjadlabym ze 30 takich "placuszkow" :) super pomysl :) gratuluje inwencji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł!
    I oryginalny deser. Uwielbiam polentę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne zdjęcia 😉Nigdy nie próbowałam polenty czas to zmienić 😉👍Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. NIGDY NIE ROBILAM ALE SKUSILAS MNIE

    OdpowiedzUsuń
  9. Przemawiam do mnie bardzo :D Zdjęcia - mega apetyczne, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam czegoś takiego nigdy dotąd, choć kaszkę kukurydziana gotowałam dzieciom nieraz. I raczej w dużo prostszy sposób. Jak dla mnie wystarczy ugotować kaszkę na gęsto i zostawić do wystudzenia, bo faktycznie twardnieje. Wygląda super 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności wyczarowałaś kochana :-) wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :). Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis przed niedzielną kawką!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Zapisuję do wypróbowania! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!