sobota, 4 sierpnia 2018

Ciasto kruche z malinami i pianką malinową




kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne.
Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy.


Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie.
Ciasto idealne nawet "do ręki". Na wynos, na drugi dzień, w podróży.

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Składniki na ciasto
-400 g mąki pszennej
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Wykonanie
Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki.

Następnie formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując, dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie to niemożliwe.
U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało!
Już wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył.

Pyszny!
Łatwy!

Smacznego!
To również ciasto idealne na wynos!

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta



9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie ma pewno któregoś dnia spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jeśli pojawia się chęć, należy działać i podążać za głosem serca :-)

      Usuń
  2. Oj, jak ja lubię takie ciasta!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Moja mama i jej mama robiły takie często na wsi. Wtedy to owoce były prosto z krzaka, jaja od kury a mąka z własnego zboża. Pieczone w "bradurze" chleba piecowego bez zegarów i innych wynalazków miały inny smak!

      Usuń
    2. Chyba w bradrurze ....

      Usuń
    3. Oczywiście w BRATRURZE z lwowska ;-)

      Usuń
  3. Napisz na jaką blachę ten placek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 x 40, może być większa, może być mniejsza. Raz robię w takiej potem zmieniam na inną. Ciasto jest po prostu wyższe lub niższe. Czasem dodaję do ciasta kakao, zamieniam budyń na śmietankowy i zamiast słodkich owoców daję kwaśniejsze np wiśnie czereśnie i tez jest pyszka!

      Usuń
  4. upiekłam ciasto ale nie wytrzymało nawet pół dnia taki jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !