sobota, 4 sierpnia 2018

Ciasto kruche z malinami i pianką malinową




kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne.
Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy.


Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie.
Ciasto idealne nawet "do ręki". Na wynos, na drugi dzień, w podróży.

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Składniki na ciasto
-400 g mąki pszennej
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta


Wykonanie
Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki.

Następnie formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując, dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie to niemożliwe.
U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało!
Już wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył.

Pyszny!
Łatwy!

Smacznego!
To również ciasto idealne na wynos!

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta

kruche ciasto z malinami,łatwe ciasto kruche z owocami,ciasto z borówkami,ciasto z jeżynami,bardzo latwe kruche ciasto,ciasto z brzoskwiniami,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepsze przepisy na ciasta



8 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie ma pewno któregoś dnia spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jeśli pojawia się chęć, należy działać i podążać za głosem serca :-)

      Usuń
  2. Oj, jak ja lubię takie ciasta!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Moja mama i jej mama robiły takie często na wsi. Wtedy to owoce były prosto z krzaka, jaja od kury a mąka z własnego zboża. Pieczone w "bradurze" chleba piecowego bez zegarów i innych wynalazków miały inny smak!

      Usuń
    2. Chyba w bradrurze ....

      Usuń
    3. Oczywiście w BRATRURZE z lwowska ;-)

      Usuń
  3. Napisz na jaką blachę ten placek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 x 40, może być większa, może być mniejsza. Raz robię w takiej potem zmieniam na inną. Ciasto jest po prostu wyższe lub niższe. Czasem dodaję do ciasta kakao, zamieniam budyń na śmietankowy i zamiast słodkich owoców daję kwaśniejsze np wiśnie czereśnie i tez jest pyszka!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !