środa, 12 grudnia 2018

Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką


pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni



Tradycyjna Wigilia, to dania bezmięsne.
Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć.
Proponuję pierogi o wspaniałym aromacie i bardzo łatwe do wykonania.


Podane z barszczykiem czerwonym do popicia : pyszności!
Zaczynamy od przygotowania farszu.

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Składniki


  • 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej do miękkości u mnie KUPIEC
  • garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
  • wątróbka uduszona z cebulką i zmielona w maszynce do mięsa
  • kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy- opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą, jeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta.
pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Składniki na oko

-maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi )
- 1 jajko
-wrzątek
-olej np.rzepakowy
-sól

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.
Dolewamy wrzątek i robimy "ciepła kluchę " .
Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone ,wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę.
Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów.
Pyszne polane masłem z lekko podsmażoną cebulką !
Smacznego!

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

pierogi z kaszą i grzybami,pierogi z wątróbką,pierogi na wigilię,dania wigilijne,dania na boże narodzenie,Kupiec,zdrowa radość życia.katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !