niedziela, 5 maja 2019

Sernik


sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny


To wspaniały, delikatny sernik na charakternym czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Nietuzinkowe połączenie . Ten sernik robię kolejny raz. Może dość długo leżeć w lodówce.



Co to właściwie jest brownie?
Krótko mówiąc – ZAKALEC!
Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki!

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny



Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki".

ok. 16 porcji, tortownica 26 cm.

Składniki na brownie
  • 180 g masła
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 wiejskie jaja
  • 80 g mąki pszennej

Masa serowa
  • 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml mleka
  • torebka budyniu waniliowego bez cukru

Polewa czekoladowa
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml płynnej śmietany 30-36 %
Przygotuj brownie.
Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier, kakao i sól.
Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika.
Przygotować masę serową.
Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia ze sobą składników.
Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki.
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.
Gotowe!
Smacznego!

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny



2 komentarze:

  1. Podoba mi się Pani sernik, jeszcze bardziej wstęp do posta, dziękuję za przepis. Pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !