piątek, 11 października 2019

Warzywny kociołek z pieczoną papryką


mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,


Nadeszły chłodniejsze dni ,dlatego już polecam Wam sycące dania jednogarnkowe, które nie tuczą, a które to dodadzą energii i znakomicie pachną!

 Takie dania jak to poniżej można zabrać ze sobą w lunch boxie, odgrzać w mikrofali lub tradycyjnie i mamy danie gotowe.
Tak na dobrą sprawę możemy zrobić zapasy z takich gęstych zup. Możemy je nawet zamrozić. I będzie jak znalazł, kiedy będziemy mieć ochotę kolejny raz na coś podobnego.

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,


Składniki
- 2 czerwone papryki
- kilka ziemniaczków pokrojonych w kostkę, ugotowanych
- ugotowana do miękkości fasola Jaś, około 2 szklanek
-mix warzywny z chili  ROLNIK (m.in. fasola czerwona, ziarno kukurydzy, pomidory, cebula)
- pół szklanki przecieru pomidorowego z butelki
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula pokrojona bardzo drobno i podduszona na oliwie z oliwek
- garść zielonego groszku mrożonego
- sól i pieprz do smaku
-sporo świeżej lub mrożonej natki pietruszki oraz bazylia

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,

Paprykę myjemy ,kroimy na pół, solimy i układamy w brytfannie na papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach do czarnej skórki. Po czym wkładamy do worka na żywność ,zamykamy i po pół godzinie ściągamy skórkę z papryki. Kroimy paprykę na  mniejsze kawałki, odstawiamy na bok.
Fasolę gotujemy do miękkości i dodajemy do niej, podduszoną cebulę, pieczoną paprykę, mix warzywny z chili, ziemniaki wcześniej ugotowane oraz przecier pomidorowy z butelki wymieszany z niewielką ilością wody. Dosmaczamy solą i pieprzem, chwilkę dusimy ,aby smaki sobą przeszły i wszystko się przegryzło. Po wyłączeniu gotowego dania dodajemy świeżej natki pietruszki.
I w zasadzie nasz obiad już jest gotowy. Smakuje najlepiej jak zwykle drugiego dnia. Samodzielnie lub z pieczywem, posypany natką pietruszki lub świeżą bazylią. Jak wolicie.
Smacznego!


mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,

mix warzywny z chili rolnik,dania jednogarnkowe,zupy na jesień,najelpszy blog kulinarny,fasolka po bretońsku,pyszne dania na obiad,z kuchni do kuchni,


9 komentarzy:

  1. Warzywa wyglądają pysznie!
    I tyle kolorów - idealnie na jesień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się..a do tego wino. Koniecznie czerwone. i dobre towarzystwo!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie idealne do lunchboxa do pracy, czy na uczelnię! Fajny przepis! 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! 😘 Może i nie jestem super extra kucharką 😁 ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!😘

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest jedzonko dla mnie. Uwielbiam warzywa i wcale nie muszę mieć mięsa. Świetny pomysł miałaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na nadchodzące chłodki. Lubię takie dania właśnie jesienią najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na błyskawiczny obiad i to bajecznie kolorowy

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !