wtorek, 10 listopada 2020

Delikatna szarlotka z musem jabłkowym i budyniem

 

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

Teraz jest ten czas, w którym bez wątpienia króluje jabłko pod każdą postacią. Każdy z nas kocha szarlotki, bo jest to ciasto proste , pyszne, a w połączeniu z pysznym budyniem i kruchą wierzchnią warstwą ciasta dosłownie rozpływa się w ustach.


 Moja dzisiejsza propozycja szarlotki nie wymaga podpiekania spodu. Jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem to nie ma takiej możliwości, aby nie wyszła.

Niestety zdjęcia są jakości niezbyt zadowalającej z powodu tego, że mój telefon poszedł się naprawiać. Fakt ten nie przeszkadza absolutnie w tym, aby zrobić szarlotkę z budyniem i podzielić się kawałkiem dobrego przepisu.

Zatem do dzieła. Robimy szarlotkę z budyniem. Jak widać na zdjęciu moja szarlotka ma różowy budyń. Jest tak za sprawą czerwonego barwnika wmieszanego w budyń, to wszystko. Smak jednak pozostał śmietankowy.

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

 

Składniki na ciasto:

- 2 pełne szklanki mąki -pół na pół krupczatka + pszenna tortowa ( szklanka ma u mnie 250 ml)

- około pół szklanki cukru pudru lub bardzo drobnego miałkiego cukru

- 200 g masła, czyli 1 kostka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli

- 1 jajo wiejskie

 

Składniki na warstwę z jabłek:

-ok. 2 kg jabłek-szara reneta sprawdzi się najlepiej

- łyżeczka cynamonu

-ewentualnie 1 kisiel u mnie morelowy

 

Składniki na warstwę z budyniu:

-2 budynie po 40 g

- 850 ml mleka

-4 płaskie łyżki cukru, może być mniej

 

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

 

Ze składników na ciasto wyrób kulę i przekrój ją na dwie nierówne połowy.  Włóż do lodówki na 1 godzinę. Międzyczasie przygotuj jabłka. Obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp cynamonem ,wymieszaj i odstaw na pół godziny, po chwili odlej sok. Możesz porządnie je odcisnąć, porcja po porcji.

Jeśli chcesz rozgrzej garnek i podpraż jabłka na sucho ,by płyn odparował. Jeśli boisz się ,że mus jest za rzadki wystarczy że dodasz do jabłek torebkę kisielu i wymieszasz.

Przygotowane jabłek odłóż na bok i przygotuj budyń. Ugotuj według przepisu na opakowaniu w proporcjach podanych przeze mnie w przepisie.

Przykryj naczynie z budyniem folią spożywczą, w ten sposób unikniesz grubego kożucha.

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Weź okrągłą tortownicę , minimum 26 cm średnicy i wyłóż dno papierem do pieczenia.

Po godzinie wyciągnij większą porcję ciasta z lodówki ,a mniejszą włóż do zamrażarki na chwilkę. Ciastem wyklej dno tortownicy. Jeśli boisz się że wyjdzie zakalec, o prostu posyp ciasto cienką warstwą kaszy manny. Następnie wyłóż jabłka, mogą być ciepłe.

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny

szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny


Przemieszaj budyń i wyłóż delikatnie na warstwę jabłek , wyrównaj. Jeśli chcesz możesz raz jeszcze posypać mgiełką kaszy manny i dopiero na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta wyciągniętego z zamrażarki.

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz góra i dół nie więcej niż 45 minut. Wyłącz piekarnik, odstaw ciasto na około godzinę, jeśli wytrzymasz oczywiście. Po tym czasie będzie się już pięknie kroiło. Ja nie wytrzymałam godziny, niestety.

Możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


szarlotka z budyniem,szarlotka z jabłkami,jabłecznik,proet ciasto z jabłkami,kruche ciasto,najlepsza szarlotka,najprostsza szarlotka,z kuchni do kuchni,blog kulinarny


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !