sobota, 5 czerwca 2021

Ryba po grecku

ryba o grecku

 

Pojęcia nikt nie ma skąd się wzięła nazwa potrawy. Grecy są bardzo zdziwieni, bo nie mają z tym nic wspólnego, a my nie potrafimy wytłumaczyć nikomu jak to się stało, że nasze danie rybą grecką jest.



Niemniej jednak bezsporny pozostaje fakt, że danie jest pyszne, proste i idealne na każdą imprezę!


Składniki
- filet z dorsza

1/2 selera
·                  4 marchewki
·                  1 pietruszka
·                  2 cebule
·                  pomidory krojone, z puszki
·                  1/2 łyżki soli
·                  kilka liści laurowych
·                  olej do smażenia
·                  1/4 łyżeczki pieprzu
·                  2 kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz
·                  cukier do smaku
      Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym.
·        Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
·        Ot i cały sekret.



·        Smacznego!

ryba po grecku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !