Pieczona papryka

 Pieczona papryka.

Pieczona papryka jako włoskie antipasti.


Pieczona papryka
Pieczona papryka


Pieczona papryka jest bardzo popularnym antipasti we Włoszech. Używana w bardzo dużych ilościach na Sycylii. Dodawana do wszystkiego i zjadana ot tak sobie. Pieczona/grillowana papryka bez skóry to przysłowiowe niebo w gębie. Najbardziej nudna i pozbawiona smaku papryka odzyska pamięć i zaskoczy nas niepowtarzalnym aromatem. Możemy dodać do niej czosnku, a oliwa z oliwek musi być najwyższej jakości. Już jeden malutki kosmyk grillowanej/pieczonej papryki jest w stanie rozweselić człowieka i przenieść do Włoch. Grillowana papryka najlepiej smakuje mi do grzanek z hummusem, do grzanek solo i włoskiego chleba. Z dużą ilości sosiku do wycierania talerza kawałkiem pieczywa. Spróbujcie jakie to proste, aromatyczne i pyszne! 


Pieczona papryka
Pieczona papryka


Składniki ( bez ilości, na oko ) na pieczoną paprykę:

- czerwona papryka

- czosnek, ząbek lub dwa

- sól i pieprz

- olio EVO

- woreczek


Pieczona papryka
Pieczona papryka


Jak zrobić grillowaną/pieczoną paprykę?

Pieczoną paprykę możemy przygotować na dwa sposoby, albo ją ugrillujemy- wtedy nie przekrawamy papryki, tylko grillujemy ją szybko do lekko czarnej skórki na grillu i wkładamy do worka i zakręcamy, aby zwiędła i aby można było z niej ściągnąć skórę. Drugi sposób to pieczenie. 

Pieczemy ją w piekarniku. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200- 220 stopni góra i dół. Paprykę kroimy w poprzek na pół. Układamy brzuszkami do góry. Pryskamy oliwą z oliwek i solimy. Pieczemy do zwiędnięcia i lekko czarnej skórki. Ściągamy, lekko chłodzimy, ale jeszcze ciepłą wkładamy do worka i zakręcamy. Po chwili otwieramy worek i obieramy ze skórki, a każdą połówkę rwiemy na tasiemki. Wkładamy do pojemnika, najlepiej szklanego. Przygotowujemy marynatę. Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem, solą, pieprzem, mieszamy, zalewamy paprykę. Wkładamy do lodówki szczelnie zamkniętą. Rozkoszujemy się jej smakiem, aromatem!




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!