Pieczona papryka
Pieczona papryka.
Pieczona papryka jako włoskie antipasti.
![]() |
Pieczona papryka |
Pieczona papryka jest bardzo popularnym antipasti we Włoszech. Używana w bardzo dużych ilościach na Sycylii. Dodawana do wszystkiego i zjadana ot tak sobie. Pieczona/grillowana papryka bez skóry to przysłowiowe niebo w gębie. Najbardziej nudna i pozbawiona smaku papryka odzyska pamięć i zaskoczy nas niepowtarzalnym aromatem. Możemy dodać do niej czosnku, a oliwa z oliwek musi być najwyższej jakości. Już jeden malutki kosmyk grillowanej/pieczonej papryki jest w stanie rozweselić człowieka i przenieść do Włoch. Grillowana papryka najlepiej smakuje mi do grzanek z hummusem, do grzanek solo i włoskiego chleba. Z dużą ilości sosiku do wycierania talerza kawałkiem pieczywa. Spróbujcie jakie to proste, aromatyczne i pyszne!
![]() |
Pieczona papryka |
Składniki ( bez ilości, na oko ) na pieczoną paprykę:
- czerwona papryka
- czosnek, ząbek lub dwa
- sól i pieprz
- olio EVO
- woreczek
![]() |
Pieczona papryka |
Jak zrobić grillowaną/pieczoną paprykę?
Pieczoną paprykę możemy przygotować na dwa sposoby, albo ją ugrillujemy- wtedy nie przekrawamy papryki, tylko grillujemy ją szybko do lekko czarnej skórki na grillu i wkładamy do worka i zakręcamy, aby zwiędła i aby można było z niej ściągnąć skórę. Drugi sposób to pieczenie.
Pieczemy ją w piekarniku. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200- 220 stopni góra i dół. Paprykę kroimy w poprzek na pół. Układamy brzuszkami do góry. Pryskamy oliwą z oliwek i solimy. Pieczemy do zwiędnięcia i lekko czarnej skórki. Ściągamy, lekko chłodzimy, ale jeszcze ciepłą wkładamy do worka i zakręcamy. Po chwili otwieramy worek i obieramy ze skórki, a każdą połówkę rwiemy na tasiemki. Wkładamy do pojemnika, najlepiej szklanego. Przygotowujemy marynatę. Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem, solą, pieprzem, mieszamy, zalewamy paprykę. Wkładamy do lodówki szczelnie zamkniętą. Rozkoszujemy się jej smakiem, aromatem!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!