Sałatka sycylijska nr 2
No
i kolejna sałatka sycylijska na zimę lub na co dzień do kanapek.
Oto
orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w
doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO !
Składniki
1
kg ogórków
1
kg cukini, mlodziutkiej cukini baby
2 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
2 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
seler
naciowy 4 porcje
zalewa:
1 szklanka octu 10% JAMAR
1 szklanka cukru
2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki soli
3 łyżki pieprzu
zalewa:
1 szklanka octu 10% JAMAR
1 szklanka cukru
2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki soli
3 łyżki pieprzu
listki
mięty
ziarna
kolendry,pieprzu
Ogórki
umyć, obrać i pokroić w talarki.
Cebulę
i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ
i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne
lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po
prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pokroic w
paski również. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia.
Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli ,kolendry,miety i
pieprzu . Gotować około pół godziny. Składniki sałatki
dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, w
chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i
próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę
wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w
wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!