Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina
Toskańska
kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby
morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska
i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może
pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i
przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą
kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w
pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i
chleb.
Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna!
Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna!
Zabiorę
Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam
przygotuję.
Gotowi
na pachnącą i aromatyczną podróż?
Jedziemy!
Do
podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd
Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej
pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej
kuchni!
Składniki
na danie
- 5 sztuk czerwonej papryki
- 1 papryka żółta
- 2 papryki zielone
- do kilograma mięsa mielonego- szynka
- suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak
- masło
- oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku
- czosnek i cebula
- sól i pieprz
- kawałek dyni
- sos pomidorowy robiony w domu
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 bakłażan
- bazylia
- przyprawa Kuchmistrz od Skworcu
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu
W
rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek,musi być mocno ciepła.
Międzyczasie
nastawiamy wodę na nasze kasze.
Gdy
oliwa osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka
cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy
mieszając.
Przykrywamy.
Do
gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Możemy
wrzucić wszystkie kasze jednocześnie.
Gdy
cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy,
mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy
około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów.
Olej ten ma
niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w
paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę,
mieszamy mięso .
Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka
i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy.
W razie
potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne.
Nie
dodajemy żadnych chemicznych przecierów.
Wyciągamy
woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej
miski.
Podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, aby się nie kleiła.
Przechodzimy
do..bakłażana. Musimy go zgrillować. Straci on wówczas nadmiar
wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie
innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować
można na kilka sposobów.
Ja posłużyłam się patelnią do
grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie
pod chmurką raczej jest nierealne.
Rozgrzewamy
patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii do mięsa , w całości.
Bazylii nie wolno traktować metalowym nożem. Aromat diabli wezmą w
takim wypadku.
Pokrój
baklażana w plastry, ułóż na patelnii do grillowania. Dociśnij
każdy krążek, zamknij pokrywę.
Ugrillowanego
bakłażana odstaw na drewnianą deskę do...wystygnięcia i
wyparowania, a następnie pokrój go w dużą kostkę.
Dodaj do kaszy
razem z uduszonym mięsem. W razie czego dodaj jeszcze suszonych
pomidorów Ole. Całość wymieszaj drewnianą łychą, unikaj metalu
do mieszania. Z plastikowej misy , przenieś farsz do szklanej i
odłóż na bok.
Teraz
zajmiemy się papryką.
Umyj
ja i sprawdz ile papryk wejdzie do brytfanny Toscana.
Wysmaruj
całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany
smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje.
Pokrój
niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia
będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by
się rozlazła.
Z
każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd
nasiennych i włókien, i wkładaj farsz mocno dociskając. Postępuje
tak z każdą papryką po kolei.
Włóż je do brytfanny Toscana a w
szczeliny powkładaj dynię.
Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją
między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż
kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką.
Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się
iw wydobywało z siebie , to co najlepsze.
Ja
nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż
papryka się rozlezie.
Po
upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.
Przygotuj
sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię
oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej,
dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny.
Wyłóż
sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz
skóry!
Ściągnij
czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej
kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych
ludzi ,a zdrowa wiejska kuchnia sprawia, ze chciałoby się więcej i
więcej i więcej...
SMACZNEGO !
SMACZNEGO !
Póki
co zapraszam na oficjalną stronę Firmy FLORINA
oraz
na FB FLORINA
FB
gdzie
dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i
być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na
stronie konkurs?
W
proponowanej potrawie użyłam przypraw od Skworcu
Gdzie dostanę tę brytfannę? Podoba mi się kolor ! Kształt! A danie, no cóż- idelane właśnie do niej !
OdpowiedzUsuńNa pewno na Allegro, w sklepach internetowych, wpisz w wyszukiwarkę brytfanna Toscana Florina i wyskoczy.Pozdrawiam. Ja dziś używam jej po raz drugi. Do kurczaka. jestem zaskoczona. Kurczak soczysty, aromatyczny, pyszny!
UsuńUwielbiam takie faszerowane papryki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Trochę pracochłonne,czasochłonne, ale efekt końcowy jest zniewalający ! Pozdrawiam !
UsuńCzytałam kilka razy, ten tekst nie może się znudzić. Kolory cudne, warto odtworzyć zimową porą! A kolor Twojej brytfanny jest boski!
OdpowiedzUsuń...zapraszam na FB...miło nam będzie!
Usuń