Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina



Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.



Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna!

Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję.
Gotowi na pachnącą i aromatyczną podróż?
Jedziemy!

Do podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni!

Składniki na danie
  • 5 sztuk czerwonej papryki
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryki zielone
  • do kilograma mięsa mielonego- szynka
  • suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak
  • masło
  • oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku
  • czosnek i cebula
  • sól i pieprz
  • kawałek dyni
  • sos pomidorowy robiony w domu
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 bakłażan
  • bazylia
  • przyprawa Kuchmistrz od Skworcu
  • pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu


W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek,musi być mocno ciepła.

Międzyczasie nastawiamy wodę na nasze kasze.
Gdy oliwa osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając. 


Przykrywamy.
Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu.


Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów.


 Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso .

Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy. 


W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne.

 Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów.
Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej miski. 

Podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, aby się nie kleiła.
Przechodzimy do..bakłażana. Musimy go zgrillować. Straci on wówczas nadmiar wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować można na kilka sposobów. 

Ja posłużyłam się patelnią do grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie pod chmurką raczej jest nierealne.


Rozgrzewamy patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii do mięsa , w całości. Bazylii nie wolno traktować metalowym nożem. Aromat diabli wezmą w takim wypadku.


Pokrój baklażana w plastry, ułóż na patelnii do grillowania. Dociśnij każdy krążek, zamknij pokrywę.


Ugrillowanego bakłażana odstaw na drewnianą deskę do...wystygnięcia i wyparowania, a następnie pokrój go w dużą kostkę. 


Dodaj do kaszy razem z uduszonym mięsem. W razie czego dodaj jeszcze suszonych pomidorów Ole. Całość wymieszaj drewnianą łychą, unikaj metalu do mieszania. Z plastikowej misy , przenieś farsz do szklanej i odłóż na bok.


Teraz zajmiemy się papryką.
Umyj ja i sprawdz ile papryk wejdzie do brytfanny Toscana.


Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. 


 Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła.
Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych i włókien, i wkładaj farsz mocno dociskając. Postępuje tak z każdą papryką po kolei.

 Włóż je do brytfanny Toscana a w szczeliny powkładaj dynię. 

Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką. 



Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się iw wydobywało z siebie , to co najlepsze.


Ja nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie.
Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.


 Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny.

Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry!



Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych ludzi ,a zdrowa wiejska kuchnia sprawia, ze chciałoby się więcej i więcej i więcej...

SMACZNEGO !






Póki co zapraszam na oficjalną stronę Firmy FLORINA

oraz na FB FLORINA FB

gdzie dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na stronie konkurs?




W proponowanej potrawie użyłam przypraw od Skworcu

 

Komentarze

  1. Gdzie dostanę tę brytfannę? Podoba mi się kolor ! Kształt! A danie, no cóż- idelane właśnie do niej !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno na Allegro, w sklepach internetowych, wpisz w wyszukiwarkę brytfanna Toscana Florina i wyskoczy.Pozdrawiam. Ja dziś używam jej po raz drugi. Do kurczaka. jestem zaskoczona. Kurczak soczysty, aromatyczny, pyszny!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Trochę pracochłonne,czasochłonne, ale efekt końcowy jest zniewalający ! Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Czytałam kilka razy, ten tekst nie może się znudzić. Kolory cudne, warto odtworzyć zimową porą! A kolor Twojej brytfanny jest boski!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!