Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną,grzybami i...strogonowem




Na kolację podałam gołąbki. Zrobiłam popołudniu , więc akuratnie jak znalazł!

Składniki
  • kapusta około 12 liści
  • kasza gryczana: 2 woreczki
    -cebula
    -jajo
    -grzyby suszone: 2-3 garście
    -łyżka masła do smażenia
    -Sól, pieprz

Sposób wykonania
Dokładnie dzień wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w zimnej wodzie

Teraz zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyłóż na ścierkę, niech ociekną i wystygną.
Ugotuj kaszę gryczaną. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. 

Pokrojoną w kostke cebulkę, usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, dosmacz pieprzem , dodaj do smaku co chcesz. Przełóż do kaszy  i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem.
Do każdego liścia nałóż ok. 4 łyżki farszu, to zależy tylko od liścia jki jest duży i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Możesz je ugotować na parze. Lub otworzyć gotowe danie Strogonow od Primavika .

 Wysmaruj brytfannę maslem lub oliwą poukładaj gołąbki, tyle ile potrzebujesz. Zalej Strogonowem.


 Posyp koperkiem, bazylią i ziarenkami.

Zapiekaj w piekarniku.
Podawaj posypane ziarnami  od Ziarenkowo, bazylią, koperkiem.



Smacznego !




Komentarze

  1. bogata propozycja :) aż mi slinka pociekła :) świetny pomysł już czuje jak mi tu pachnie !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę się trzeba "narobić" ale efekt jest powalający...dziękuję

      Usuń
  2. Też robie gołabkli z kaszą gryczaną i grzybami, roznie czasem daje pieczarki, w sezonie lesne grzyby. Nigdy nie probowalam ze strogonowem, a napewno jest pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie! :) Ja robiłam podobne tylko z kaszą jęczmienną i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jęczmienna, zapomnialam o niej, czasem mieszam obydiwe..nawet jaglaną mieszam. Musze to nadrobić! Dziękuję za sugestię i podpowiedz ! Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Wpraszam się na te pyszne gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!