Impanata Siciliana – pizza sycylijska
Dziś
po raz kolejny zabiorę Was na Sycylię. Spędziłam tam ponad 10 lat
, gotowałam Sycylijczykom i nie tylko.
Tricki
i sposoby wszelakie podejrzałam u teściowej, sąsiadek, plotkar
placowych i w okolicznościach sprzyjających kontakt kuchenny
,tudzież w pracy.
Charakterystyczną
„potrawą” świąteczną lub na „wynos” jest tzw. m'banata.
To
zamykana pizza nadziana samymi dobrociami.
Ciasto
na tę pizzę znajdziecie TUTAJ
Tym
razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500
MŁYN KOPYTOWA i
ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba.
Nadzienie
-mrożony
szpinak
-ser
koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie suszone pomidory, bazylia i czosnek
-sos
pomidorowy lub pomidory krojone w puszce
-czosnek
-sól
, u mnie różowa himalajska
-bazylia
świeża
- oliwa z oliwek OLITALIA Indexfood
Wykonanie
tej tradycyjnej pizzy musi być łatwe i pyszne!
Najpierw
robimy ciasto.
Następnie
myślimy nad nadzieniem.
Do
niskiego rondla z grubym dnem dajemy oliwę z oliwek Olitalia.
Gdy
zacznie wrzeć, wlewamy pomidory z puszki lub salse pomidorową
gęstą, tzw. polpę pomidorową.
Kilka
ząbków czosnku kroimy w kawałeczki. Mieszamy wszystko.
Następnie
dodajemy mrożony szpinak.
Przykrywamy.
Nie zapominamy posolić.
Gdy
szpinak opadnie, mieszamy wszystko i dodajemy listki
bazylii.
Przykrywamy i dusimy jeszcze chwilke.
Kroimy
w kostkę ser swojski koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem
, tyle ile chcemy.
Ale musi być od serca. Sycylijskie pizze są
zdrowo iobficie nadziane i nie ma mowy o „naparstkowości”.
Gdy
nasz szpinak w pomidorach się „zrobi”, przekładamy go do miski
i..szybko chłodzimy. Ja kłade na parapet i lekko uchylam okna.
Nie
kładziemy gorącego nadzienia na ciasto!
Międzyczasie
bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i
kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko
mocno smaruja formę oliwą z oliwek.
Dzielimy
ciasto na pół, wałkujemy i wkładamy do formy , robimy większe
kółko i zostawiamy brzegi.
Na
ciasto nakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński.
Lekko
dociskamy i wyrównujemy nadzienie.
Skrapiamy
oliwą z oliwek.
Kładziemy
drugi, rozwałkowany płat ciasta....
I
zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”.
Co
dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl.
Nie
powiem, proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy
dookoła.
Teraz
dziurawimy pizzę mocno widelcem.
Lejemy
na wierzch oliwę z oliwek.Od serca.
Na Sycylii oliwa z oliwek to podstawa,
robi się ją samodzielnie i mierzy w cafisach. Gdzie 1 cafiso = 12,5
l.
10
cafisi w domu to podstawa.
Ale
do rzeczy....
Lejemy
oliwę z oliwek i ja rozprowadzamy po naszej pizzy, rozsmarowujemy
dłonią, bez zabawy w pędzlowanie. Oni nie używaja pędzelków.
Wkładamy
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy okolo godziny. Az
się nam skórka wierzchnia ładnie ozłoci.
Wyciągamy.
I
wyciągamy z formy.
Na
wierzch pizzy kladzie się...mokre prześcieradełko .
Każdy ma uszyte
takie ściereczki. Gotuje się je, nie pierze w proszku.
Służą
właśnie do przykrycia pizzy tej właśnie.
I
tak ma leżeć, aż się schłodzi.
Następnie
nożyczkami do żywności kroimy ja w kawałki...I smacznego moi
Drodzy.
Dziś
jest chrupiąca jak świeżo upieczony chleb, a jutro? Jutro będzie
miękka i równie pyszna.
Zabierało
się takową nad morze, w góry, do pracy w pole, w podróż,dawało
dzieciom do szkoły.
Smacznego
!
Wygląda obłędnie tak zdrowo nadziana
OdpowiedzUsuńGenialnie prosta i pyszna, dziękuję!
UsuńŚwietne danie, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś razem poczynimy !
Usuńperfekcyjna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciakawe czy teściowa by mnei tak docenila hahahaha.Pozdrawiam !
Usuńrobiłam mnóstwo pizzy w swoim życiu, ale takiej przykrytej nigdy. Pewnie jest w ten sposób soczysta bardziej niż normalna :)
OdpowiedzUsuńa zawsze szukam dobrych rzeczy na drogę inna niż kanapki, to jest świetne!
Tradycji stało się zadość. Impanata to pizza biedoty sycylijskiej, ludzi , którzy musieli kombinować mając tylko wodę, oliwę , drożdze i podstawowe skladniki. Pieczona w piecu chlebowym to zupełnie co innego. Ta może mieć nadzienie z czego dusza zapragnie. z szynka i serem i pomidorami np. bezpieczniejsza w podrózy.
UsuńO mamma mia! Dziesięć cafisi w domu to podstawa??;) Proste składniki a jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńahhaha cafisi, tak...czasem 12..i to w ciemnym miejscu pod schodami..najczęściej ze specyficzną łychą "wazową" do nabierania...Pozdrawiam!
Usuń