Kasza bulgur po meksykańsku
To
przepis na danie bardzo szybkie właściwie „samoduszące się” i
aromatyczne.
Danie
zdrowe i dietetyczne. Danie ,z którego wyciśniesz max korzyści!
Kasza
bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu.
Jest
o wiele bardziej pożywna niż ryż i kuskus. Ma też więcej
błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów (takich jak
żelazo, fosfor, potas i mangan). Jest znakomita dla chorych na
cukrzycę i osób na diecie, bo zawiera bardzo mało cukru i ma niski
indeks glikemiczny. Jeśli w daniu połączymy kaszę bulgur i
np. nasiona strączkowe (zawierające mnóstwo białka), dostarczymy
organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jednym daniu.Co
ważne, ta niezwykła kasza jest też bardzo smaczna. Dodatkowo
bardzo łatwo ją przygotować. Parzenie pszenicy w procesie jej
produkcji wystarcza, by potem w kuchni zalać ją tylko wrzątkiem
lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie
gotowa.
Składniki
-kasza
bulgur, na 4 osoby spokojnie wystarczy 250 gram
-mieszanka
meksykańska- paczka mrożonek
-por
-cebula
dymka
-ulubione
zioła
-oliwa
z oliwek, pieprz, sól
Na
dno szerokiego naczynia z grubym dnem wysypałam kaszę bulgur.
Zalałam ją wodą i posypałam ziołami.
Posoliłam,
dosmaczyłam pieprzem, dodałam oliwy z oliwek.
Na
to wszystko wsypałam moje mrożonki oraz zieleninę...
Przykryłam
i...na maleńkim ogniu zaczęłam dusić.
Kiedy
czerwona fasolka będzie miękka- danie jest gotowe!
Łatwe
w wykonaniu, kolorowe, dające masę energii, poprawiające kondycję
naszego organizmu...i po prostu pyszne!
Smacznego!
Takie dania goszczą u mnie dość często :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo zacnie!
OdpowiedzUsuńPszne danie,az się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńświetne danie!
OdpowiedzUsuńOstatnio zaprzyjaźniłam się z kaszą bulgur, więc spodobało mi się Twoje danie.
OdpowiedzUsuńsuper! szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńJaką ilością wody zalać kaszę?
OdpowiedzUsuńWitaj-u mnie na oko, tak by przykryła kaszę :-)
Usuń