Spaghetti ai funghi e mascarpone
Nadszedł
mój upragniony tydzień, wyczekiwany tydzień w Lidl. Tydzień
włoski.
Na
jesienną i deszczową pogodę, to jedyne lekarstwo.
To
zdrowa recepta na przedłużenie wakacji we włoskim stylu.
Włoskie
biesiady znane są na całym świecie. Znane z prostoty i
wyrafinowanego smaku, znane z kunsztownych i aromatycznych dodatków.
Dziś
na obiad polecam typowo wakacyjne danie. Danie bez stresu i
niepotrzebnego stania przy kuchni, skoro plaża złocista czeka i
turkus morza zaprasza.
Danie przygotujesz w czasie gotowania się makaronu.
Składniki
- spaghetti tricolore Italiamo
- mieszanka ziołowo- warzywna "Ai funghi" Italiamo
- olio extravergine d'oliva Italiamo
- serek mascarpone
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- ser pecorino lub parmezan
Nastaw
wodę na spaghetti.
Posól. Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj
zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
W
rondelku zagotuj pół szklaneczki wody i włóż cały serek
mascarpone. Powstanie krem.
Wsyp
3 łyżki mieszanki ziołowo – warzywnej.
Duś
przez chwilkę ciągle mieszając.
Dosmacz oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną.
Posól,
dosmacz pieprzem.
Wymieszaj
z ugotowanym spaghetti.
Wyłóż
na talerze.
Przed
podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca.
Szczypta
siekanej pietruszki.
Wino!
I
buon appetito!
To danie, które mogę jeść niemal codziennie. A serek mascarpone to mogę wyjadać łyżeczką. Pyszne, aromatyczne, tak jak lubię. Po raz pierwszy to danie jadłam w restauracji i tak mi zasmakowało, że wpadłam na kuchnię i zamęczyłam kucharza, powiedział wtedy Marzena makaron i mascarpone i dodaj co chcesz, i tak robię :-)
OdpowiedzUsuń..i jest smacznie !
Usuńu mnie dziś coś podobnego :) ale z dynią :) kocham makarony, szkoda że po nich tak tyłek rośnie :)
OdpowiedzUsuńhahahaha, tak to prawda. Ale to nie po makaronie sam w sobie jest składnikiem wielu diet odchudzających we Włoszech :-) Ale już makaron z.................... ach !
Usuń