Makaron żytni pełnoziarnisty z sosem pomidorowym
Proponuję
wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie,
Makaron
żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego
makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i
wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to
makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron
pełnoziarnisty, czyli razowy, z mąki żytniej razowej (tej samej,
której używa się do żurku).
Składniki
-makaron
pełnoziarnisty żytni
-pulpa
pomidorowa
-czerwona
cebula
-ząbek
czosnku
-oliwa
z oliwek, pieprz, sól do smaku
-surowy
boczek w kosteczkę, taki jaki używa się do tradycyjnej carbonary
-parmezan
Do
gotującej się wody wrzuć makaron.
Międzyczasie
na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, pokrojoną w piórka oraz
boczek.
Dodaj
pulpy pomidorowej, dosmacz solą i pieprzem.
Makaron
odcedz.
Wyłóż
na talerze, dodaj sosu i posyp parmezanem po wierzchu- obficie.
Najlepszy
byłby jednak ser typu pecorino.
Smacznego!
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dziekuję!
Usuńtak lubię....nie mogę pszennej maki...ale makaron lubię...
OdpowiedzUsuńOmomomom pełnoziarnisty makaron to jest to!
OdpowiedzUsuń