Zupa makrobiotyczna z dynią i czarną fasolą, dosmaczona siemieniem lnianym oraz sezamem
Dzień
dobry ! Podsyłam wam zupcię, pyszną, rozgrzewającą w sam raz na
teraz. Mamy jesień. Dynie są jeszcze dostępne. Zupa wzmocni Wam
układ pokarmowy, wspomoże regenerację jelitową i jak mówi autor
"Jaglanego detoksu"- najlepiej jeść ją na dzień dobry!
Przepis
zmodyfikowałam nieznacznie, bo mając juz świadomość pewnych
rzeczy...można się bawić smakiem i wzmacniać na równe sposoby !
Składniki
- 1 marchewka
- kawałek dyni pokrojonej w kostkę
- korzeń pietruszki i kawałek selera
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- czarna fasola Skworcu
- natka pietruszki
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta curry i kurkumy
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 daktyle
- sól himalajska
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta majeranku
Fasolkę
namocz dzień wcześniej.
Na
drugi dzień odlej wodę, zalej świeżą i gotuj d miękkości.
Warzywa
pokrój w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Do
garnka wlej litr wrzątku i dodaj marchewkę, dynię, pietruszkę i
seler, daktyle pokrojone w paseczki i gotuj kilka minut.
Dosmacz
solą, wsyp przyprawy, następnie dodaj czosnek ,cebulę i gotuj ok.
7 minut.
Pod
koniec gotowania dodaj fasolkę, siemię lniane i jeśli chcesz
,ugotowaną kaszę jaglaną.
Serwuj
z natką pietruszki i uprażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!
genialna, wszystkie smaki, które uwielbiam i wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCudowna :-) to ja wpadam na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńpychotka! uwielbiam zupy z dynią :)
OdpowiedzUsuńja dzis mam wielkie porządki, a co za tym idzie, nie robiłam obiadu
OdpowiedzUsuńzaglądanie tutaj to był błąd :P)