Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze


ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik


Kochani, takie oto ciacho Wam polecam!
Jest weekend leniwy to i ciacho musi być do kawy czy na śniadanko!
Jest bardzo proste, składniki po prostu ze sobą mieszamy i gotowe!



Składniki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • pół masła lub margaryny dobrej jakości
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka jabłek
  • płatki migdałów opcjonalnie oraz gruby brązowy cukier do posypania- ta dwa składniki sprawią, że ciasto będzie miało wspaniałą chrupiąca skórkę
ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik


Jabłka obierz, pokrój na cząstki, możesz posypać delikatnie cukrem i cynamonem jeśli lubisz.
Tłuszcz rozpuść w rondelku, odstaw do ostygnięcia.
Jaja ubij z cukrem na puch.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia.
Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem.


Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika.Mój jest elektryczny. Grzanie na początku dół, a potem na koniec góra- obserwujcie. 
Wyjmij i wyłóż z formy, gdyż jak się ciasto spoci od spodu będzie wilgotne i nieestetyczne...

ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik

Posyp cukrem pudrem.
I zajadaj.

ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik

ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik

Uprzedzam na jednym kawałku się nie skończy.
Było okres, że we Włoszech piekłam je codziennie z samego rana, na śniadanie- tam ze względu na temperaturę i wysokość n.p.m czas wypieku skracał mi się max.do pół godziny.

Smacznego!

ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik

ciasta ucierane,ciasto na niedzielę,najprostsze wypieki,płatki migdała,brązowy cukier,jabłka,ciasto z jabłkami,szrlotka,jabłecznik

Komentarze

  1. Jejku ale bym sobie teraz zjadła takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już...5 minut mieszana, do piekarnika...i gotowe. Jemy je nawet na ciepło.

      Usuń
  2. Również uwielbiam robić takie ciasta. Są idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Dziękuję, poza tym że zawsze wyjdą, są genialnie szybkie i można z nimi kombinować jak się chce Kociołku , zapraszam na malutkie espresso!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zanim dojedzesz, obojetnie skąd...już będzie czekało...mogę użyć truskawek mrożonych...też mogą być. Nie rozmrażać!

      Usuń
  4. smacznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  5. Włożyłam do piekarnika, ciekawa jestem jakie będzie. P{roste w robocie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj podobne... http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/07/szybkie-zaziarenkowane-ciasto-ucierane.html Mając bazę można dodać to co się chce. Można robić długie i można robić w formie na tartę...Robię dzieciom co 3 dzień zamiast drożdżówek ze sklepu :-)

      Usuń
  6. Wygląda ładnie,szybko się robi ale jest podana zamała temperatura czyli za krótki czas .Ja piekłam 50 minut i ciasto było nieupieczone. Musiałam poprawiać już na samym papierze. Miałam temp. 190.0 i nie wiem co się stało. Nie chcę już takiego ciasta. A piekarnik super piecze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie mam pojęcia co poszło PANU/PANI nie tak :-(
      Poniżej lista tylko niektórych podobnych , z różnym nadzieniem. Nigdy nie zdarzyło mi się ,aby coś poszło nie tak.
      Mam piekarnik elektryczny, bez termoobiegu.
      Nieraz zdarzylo mi się mieszać składniki trzepaczką ręczną w ekstremalnych warunkach, w domkach kempingowych, bez miksera...Ciasto zawsze wyszlo, czy to z dodatkami czy bez.
      Wiem tylko jedno- jaja mają kolosalne znaczenie w tym przypadku.Cukier może być tak biały, tak puder jak i brązowy. Używałam do tego ciasta już wszystkich.
      Nigdy nie sprawdzam "do suchego patyczka". Czas pieczenia jest czasem orientacyjnym- to zależy od piekarnika-piekłam tak 35 minut jak 45 minut, zawsze z tym samym wynikiem- ciasto wychodzi.
      To ciasto nazwałabym ciastem ekstremalnym.
      Zamiast maragryny, masło lub olej kokosowy.
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2015/08/szybkie-ucierane-ciasto.html
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2015/07/proste-i-dietetyczne-ciasto-ucierane.html
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2015/04/rozkoszne-ciasto-ucierane-ii-atwe.html
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2015/03/super-szybkie-ciasto-ucierane.html
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/07/szybkie-zaziarenkowane-ciasto-ucierane.html
      http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/06/ciasto-tak-szybkie-ze-hej.html
      POZDRAWIAM SERDECZNIE!

      Usuń
  7. Zazwyczaj te najprostsze ciasta bywają najlepsze :)
    Do tego kawusia i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!