Pomidorowa – krem na żeberkach z Parmigiano Reggiano DOP
Zapraszam
wszystkich na przepyszną i oryginalną pomidorówkę.
Przyznam
,że gotuje się nieco dłużej, ale smak wynagradza wszystko.
Zupa
jest zdrowa, pełna słońca i aromatyczna.
Dla
wielbicieli wakacji i makaronu- idealna!
Szczypta
Dolce Vita przyprawi rumieńców każdemu!
Do
dzieła!
Składniki
- 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ
- 400 g mięsnych żeberek wieprzowych
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 5 daktyli
- garść listków bazylii
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- sól himalajska różowa
Garnek
z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra
cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir.
Podsmaż
minutkę i wsyp kurkumę oraz curry.
Dodaj
żeberka, obsmaż po kilka minut z każdej strony.
Następnie
pokrój mięso na kilka części.
Zalej
dwoma butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką
wody filtrowanej.
Zamieszaj,
dosmacz solą.
Po
chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii.
Przykryj
i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie
ugotowane.
W
całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania.
Międzyczasie
ugotujcie swój lubiony makaron.
Dodacie
go do zupy.
Gdy
zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso z kości, pokrójcie na
kawałki i dodajcie do garnka z kremem.
Nakładajcie
na talerze, dodajcie makaronu, posypcie kawałkami parmezanu,
listkami bazylii.
Nie
zapomnijcie w każdej porcji uwzględnić kawałków mięska!
Smacznego!
Esencja smaku. Taka pomidorówka jest na wagę złota. Pyszna zupa i właśnie na mięsku jest najlepsza. U mnie była podobna na obiad w piątek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszna, ja uwielbiam takie pomidorowe zupki :-)
OdpowiedzUsuń