"Szczęśliwe garnki extra" smaczna książka B.Pawlikowskiej. Zupa kalafiorowa z soczewicą.
Moi
Kochani, miałam przyjemność przyjrzeć się z bliska książce
Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra", którą dostałam od EDIPRESSE KSIĄŻKI
To
rewelacyjna książka zawierająca przepisy na cztery pory
roku,Wielkanoc, Boże Narodzenie, zdrowe ciastka i pyszny chleb.
W
swojej książce Beata pokazuje jak można szybko gotować ze
składników ogólnodostępnych i prostych!
Jak
upiec chleb na zakwasie.
Jej
książka aż kipi zdrowiem!
Zawiera
ona 183 przepisy i jest dostępna od ręki W TYM MIEJSCU
Każda
rzecz służąca do zjedzenia w określony sposób działa na
konkretne narządy wewnętrzne, samopoczucie i funkcjonowanie całego
organizmu.
Beata
gotuje według pięciu przemian, która polega na tym, żeby dodawać
składniki w odpowiedniej kolejności, tylko tyle.
Można
je oczywiście dodać wszystkie w przypadkowej kolejności, ale jeśli
spróbujecie zrobić tak, jak napisała, to odkryjecie, że
przygotowane jedzenie jest po prostu smaczniejsze!
I
to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy
robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów.
Karmi
ciało i karmi duszę.
Dziś
przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową.
Składniki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- młody mały selerek
- 1 mały por
- 3 ziemniaki
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- garść naci pietruszki
- pół pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu
- pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu
- pół łyżeczki kurkumy Skworcu
- świeża kolendra
W
garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i
seler obierz, umyj i pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też
ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wymieszaj i gotuj przez co najmniej
minutę.Dodaj liście laurowe, lubczyk, tymianek, i por pokrojony w
plasterki.
Gotuj
minutkę.
Dosmacz
solą nierafinowaną i dodaj soczewicę.
Gotuj
mieszając co najmniej minutę.
Dodaj
umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego
pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę.
Dodaj
kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki.
Wymieszaj
i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Podawaj
ze świeżą kolendrą.
Smacznego!
Zupa
jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co
mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku".
Z wielką chęcią poczytałabym tę książkę, tym bardziej, że bardzo lubię Beatę Pawlikowską i jej podejście do życia. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń