"Szczęśliwe garnki extra" smaczna książka B.Pawlikowskiej. Zupa kalafiorowa z soczewicą.


edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

Moi Kochani, miałam przyjemność przyjrzeć się z bliska książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra", którą dostałam od  EDIPRESSE KSIĄŻKI
To rewelacyjna książka zawierająca przepisy na cztery pory roku,Wielkanoc, Boże Narodzenie, zdrowe ciastka i pyszny chleb.


W swojej książce Beata pokazuje jak można szybko gotować ze składników ogólnodostępnych i prostych!
Jak upiec chleb na zakwasie.
Jej książka aż kipi zdrowiem!

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

Zawiera ona 183 przepisy i jest dostępna od ręki W TYM MIEJSCU
Każda rzecz służąca do zjedzenia w określony sposób działa na konkretne narządy wewnętrzne, samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

Beata gotuje według pięciu przemian, która polega na tym, żeby dodawać składniki w odpowiedniej kolejności, tylko tyle.
Można je oczywiście dodać wszystkie w przypadkowej kolejności, ale jeśli spróbujecie zrobić tak, jak napisała, to odkryjecie, że przygotowane jedzenie jest po prostu smaczniejsze!
I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów.
Karmi ciało i karmi duszę.
edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,


Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową.

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • młody mały selerek
  • 1 mały por
  • 3 ziemniaki
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • garść naci pietruszki
  • pół pomidora
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku  Skworcu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu
  • pół łyżeczki kurkumy Skworcu
  • świeża kolendra
edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.Dodaj liście laurowe, lubczyk, tymianek, i por pokrojony w plasterki.
Gotuj minutkę.
Dosmacz solą nierafinowaną i dodaj soczewicę.
Gotuj mieszając co najmniej minutę.
Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę.
Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki.
Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Podawaj ze świeżą kolendrą.

Smacznego!
Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku".

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,

edipresse Książki,soczewica,kalafior,Beata Pawlikowska,zupy,




Komentarze

  1. Z wielką chęcią poczytałabym tę książkę, tym bardziej, że bardzo lubię Beatę Pawlikowską i jej podejście do życia. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!