Młode ziemniaczki pieczone w patelni
Kolejne
szybkie i bezstresowe danie na bazie sezonowych produktów.
Uwielbiam!
Można
uzupełnić je młodą marchewką i podać na sałacie.
Im więcej
fantazji tym lepiej!
Do
przygotowania tego zdrowego jednogarnkowca użyłam patelni Woll Szafir
Jest to
wysoka patelnia o średnicy 28 cm , w której upieczesz dosłownie
wszystko.
Składniki
- młode ziemniaczki
- koperek
- młoda marchewka
- sałata
- oliwa z oliwek
- sól himalajska różowa
- bazylia
Najpierw
rozgrzej patelnię.
Ziemniaki
umyj, obierz, pokrój w cząstki.
Posól,
dodaj oliwy z oliwek .
Wymieszaj. Możesz dodać przyprawy do ziemniaków.
Wsyp na
rozgrzaną patelnie, potrząśnij i przykryj.
Jeśli
chcesz to upieczone ziemniaczki posyp tartym parmezanem i koperkiem i
zjedz z kefirem lub maślanką.
Jeśli to
jest niewystarczające, po prostu do ziemniaków dołóż marchewki i
czerwonej cebuli jeśli lubisz i zapiekaj na patelni.
Podawaj na
liściach sałaty.
Ot i cała
filozofia na danie z patelni.
Zdrowe,
szybkie, pyszne!
Były u mnie dokładnie takie do sobotniego obiadku. Nie ma nic lepszego! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńZ tym parmezanem, to ja bym juz nie przesadzała. Pyrki w tej postaci to wysmienita przystawka. Nie może ona przyćmić dania głównego. ziemniaki zimowe też wychodzą według tego przepisu, nawet ze skórą. U mnie bardzo często. Zazwyczaj uperfumowane tymiankiem lub rozmarynem. Podaje przede wszytkim do dań rybnych oraz mięsa z grilla. Pycha :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Uwielbiam pieczone ziemniaczki pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuń