Bardzo proste (i szybkie)leczo
Kilka
składników i mamy leczo gotowe.
Proponuję
to aromatyczne danie właśnie teraz kiedy mamy wysyp na paprykę i
cukinię baby.
Leczo
można zrobić z mięsem lub czysto warzywne.
Smak
Was nie rozczaruje.
Można
mrozić.
Można
pasteryzować.
Dobre
na ciepło i na zimno.
Nie
cudowane.
Proste
jak drut.
Podaję
składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub
mniej.To nie ciasto, które musi być odmierzone do łyżeczki.
Składniki
- cukinia baby zielona (nie obierać)
- cukinia baby żółta (nie obierać)
- papryka czerwona
- cebule białe
- czosnek
- curry Proeco
- przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala ( ta przyprawa często przewija się u mnie w przepisach, gdyż ja nie potrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już ten wie, jak trudno bez niej żyć w kuchni ) Odkryłam jąu Skworcu
- sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie w tym miejscu
- sól himalajska różowa lub morska do smaku
- pieprz z młynka do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które możemy śmiało używać do wszystkiego. Ja używam tłoczony na zimno od Woj Len
Do
wysokiego rondla dodaj oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę
pokrojoną w grubsze pióra. Dodaj przyprawy Karahi Chicken Masala, następnie curry.
Po
chwili wrzuć paprykę oraz cukinię pokrojoną na kawałki.
Wlej
około pół szklanki wody, przemieszaj i przykryj. Duś prawie do
miękkości. Warzywa mają być jędrne.
Na
tym etapie można dodać np.kabanosów, pasują idealnie.
Wlej
sok pomidorowy.
Możesz
dodać szczypiorku lub dymki z całym pióropuszem.
Duś
jeszcze chwilę.
Przed
podaniem , już na talerzach polej olejem rzepakowym tłoczonym na
zimno.
Możesz
dodać pecorino. Ser owczy jest pyszny!
Danie
jest tak rewelacyjne, że możesz nim ugościć niejednych gości.
Dodam,
że smakuje najlepiej jak zwykle nazajutrz.
Jadłam
na ciepło i na zimno.
Jeśli
sok wyda się Wam za kwaśny, dodajcie do leczo w czasie gotowanie
około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki.
Daktylami
uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos.
Gorąco
polecam.
Robię
często kiedy nie mam pomysłu i czasu na stanie w kuchni.
Mnóstwo wspaniałych przypraw :) Do lecza idealny jest własny przecier pomidorowy do leczo. Młode cukinie pasują idealnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i robię w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam